Борисов: Без промяна на Конституцията реформата в съдебна система ще е половинчата

Борисов: Без промяна на Конституцията реформата в съдебна система ще е половинчата
снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Без промени в Конституцията всяка съдебна реформа ще е половинчата. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов на брифинг в Министерски съвет. Премиерът уточни, че хората очакват да има бързи съдебни процеси и да има справедливост.

"Трябва да намерим и ще поемем ангажимент за консенсус с всички политически партии в парламента, само в тази част да направим промени в Конституцията, за да има правилни решения за съдебната система", каза още Борисов.

Според него сега действащият Висш съдебен съвет (ВСС) е недостатъчно ефективен, затова партиите, подкрепящи правителството искат неговото реорганизиране и ще търсят подкрепа от останалите партии в Народното събрание.

"Ние предлагаме ВСС да бъде преизбран в две камари – на съдиите, която да бъде доминирана от съдии, избрани от съдии. От другата страна прокуроро-следователската гилдия. Двете квоти в съдебния съвет – за съдии и прокурори – да бъде 5 към 6 за прокурорите", заяви Борисов.

По думите му това е справедливо решение и ще даде пълна независимост на съдебната система. "По този начин веднага ще се форматира нов ВСС и ще отговорим на обществените очаквания и на препоръките на Европа, заяви Бойко Борисов.

#Бойко Борисов #ВСС #съдебна система #Конституция

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »