Заедно Telerik и Progress предоставят по-добри условия на потребителите

Заедно Telerik и Progress предоставят по-добри условия на потребителите
A A+ A++ A

 

Заедно Telerik и Progress помагат на своите клиенти да създават красиви приложения за всеки вид устройство. Това стана ясно от думите на Васил Терзиев, съосновател и главен изпълнителен директор на Telerik и в момента главен директор „Иновации“ в Progress.

От стартирането на компанията той отговаря за стратегическата й ориентация и спомага за бързия й растеж като глобален доставчик на корпоративен клас софтуер. Васил Терзиев отговаря за продажбите, обслужването и развитието на бизнеса на Telerik. През октомври 2014 г. компанията бе придобита от Progress за рекордната за България сума от 262,5 милиона долара.

В интервю за Новините Терзиев разказа още за бъдещето на Telerik, какви са промените в компанията след купуването й от Progress и съдбата на „Академията на Телерик".

Как Telerik се превърна в компания на международния пазар? Какви предизвикателства трябваше да преминете от гледна точка на това, че компанията е базирана в България?

В Telerik, а сега в Progress, гледаме на предизвикателствата като на възможности. За да оцелеем в бързо променящия се технологичен свят, ние изградихме култура, базирана на иновациите. 

Например, служителите ни използват наши собствени продукти в ежедневната си дейност. Тяхна задача е да гледат на тях като потребители и да предлагат нови неща, които да повишат продуктивността на продуктите, да намалят разхода и улеснят цялостния процес на създаване на приложения. 

В същото време ние обръщаме сериозно внимание и на нуждите на общността от над 1,4 милиона разработчици, която Telerik е изградила. Следим какво мислят те за съществуващите продукти и какви идеи имат за бъдещи иновации, за да може да започнем да работим по тях. Това предизвиква креативността ни и ни вдъхновява да разработваме нови решения, които да предложат на нашите клиенти неповторимо потребителско преживяване.

В първите години от създаването на Telerik ние успешно позиционирахме компанията като водещ доставчик в сферата на .Net технологиите. С разрастването на пазара за мобилни услуги открихме нова бизнес възможност - новото предизвикателство за разработчиците да създадат напълно функциониращо приложение, което да работи еднакво добре на всички устройства, които са достъпни днес.

Премествайки фокуса си върху пазара за мобилни услуги, през 2014 година пуснахме  Telerik® Platform, нашата платформа за разработка на мобилни приложения, която бе избрана за “Иновация на годината“ по време на „Европейските ИКТ награди 2014“. Истинско доказателство, че сме достигнали водещи позиции на международния пазар са хилядите приложения, разработени с Telerik Platform и позицията на компанията сред  визионерите в Магическия квадрант на Gartner за мобилни платформи.

Друг ключов пример е предизвикателството, което превърнахме в отлична възможност, не само за Telerik, но и за българската общност – това е „Академията на Телерик“. Подтикнати от глобалния „глад“ за ИТ специалисти, ние създадохме образователна инициатива, която само в рамките на две години се разрасна до такава степен, че започнахме да обучаваме хора от всякакви възрасти и съответно да създаваме много талантливи специалисти за цялата ИТ индустрия.

Отварянето на офиса ни в Пало Алто е друг чудесен пример. Тъй като някои от най-добрите специалисти в сферата на продуктовите стратегии, продажбите и маркетинг в света се намират в Силициевата долина, ние знаехме, че рано или късно трябва да стъпим там. Приемането на предизвикателствата като възможности ни помогна да се развиваме и да стигнем днешните мащаби на компанията.

Как оценявате IT потенциала в България? Смятате ли, че връзката между бизнес и  добро  образование трябва да се подобри?

Telerik е един добър пример за това колко сериозен потенциал има България в областта на разработката на софтуер. Надяваме се в следващите години да видим развитие на този потенциал и с помощта на  „Академията на Телерик“ и предприемаческата общност.

Доброто образование, получено в университетите, е изключително важно. Сега трябва да работим, за да разрушим преградите между бизнес организациите и университети, както и да ги заменим с постоянни диалози, в които ръка за ръка да работим заедно. Така ще се идентифицират нуждите на IT индустрията и се обучават специалисти, които да отговарят на тях.

В допълнение, бизнесът трябва да бъде проактивен и да инвестира в развитието на хората, от които се нуждае. Положихме основите с „Академията на Телерик“ и сме щастливи да видим и други фирми да следват примера ни.

Какво ще бъде бъдещето на академията на Telerik?

„Академията на Телерик“ е една от инициативите ни, която Progress много харесва и иска да се доразвие, така че ние ще продължим да осигуряваме висококвалифицирано обучение за софтуерни инженери, студенти и деца с четирите й подинициативи. Шестият сезон на „Академията на Телерик“ започна през януари със 700 нови курсисти. Той ще продължи 14 месеца и включва цялостна програма по софтуерно инженерство. В допълнение, тази година приехме 900 деца и тийнейджъри в трите ни подинициативи за ученици и деца на възраст 10-13 години. Чрез тези инициативи ние ще продължим да обучаваме и да вдъхновяваме младите хора да програмират, за да могат да се присъединят към IT индустрията, когато пораснат.

Telerik стана собственост на Progress миналата година и това е може би най-доходоносната сделка за десетилетието. Защо се съгласихте на нея и с какво се промениха процесите в компанията? Защо не продължихте сами на международния пазар, след като постигнахте толкова много положителни резултати?

Придобиването на Telerik от Progressе още една важна глава от историята на израстването ни. Като част от голяма публична компания с офиси по цял свят сега имаме възможност да обслужваме клиентите ни на място. Обединявайки сили с Progress, ние представяме уникален продукт, който включва цялостна „облачна“ и „on-premise” платформа, която позволява на разработчиците по-бързо да създават красиви приложения, които могат да бъдат използвани на всяко устройство или „облачна“ услуга. Така сега можем да се фокусираме  върху още по-голяма бизнес възможност, да разширим растежа на компанията, да продължим да създаваме иновации и да предефинираме начина, по който се разработват приложения днес.

Периодът от придобиването на Telerik от Progress през декември 2014 г. досега бе едно вълнуващо приключение и за двете компании и възможност да се опознаят, да проучат най-добрите си практики, култура и натрупан опит. Ние сме щастливи да се видим като един отбор, който работи безпроблемно в рамките на обединената организация.

Какво се надявате да постигнете в Telerik в близкото бъдеще?

На международния пазар ние сме добре познати с нашите софтуерни продукти и услуги, които дават възможност на цялата общност от разработчици да създадат изключителни приложения. С присъединяването ни към Progress нашите клиенти ще имат възможност да комбинират продуктите на двете компании и така да създават изключително потребителско преживяване със значително по-малко усилия. Нашата цел продължава да бъде да се превърнем в предпочитано място за разработчиците от цял свят.

Обмисляше се да се създаде нещо като Силиконовата долина в България, където програмистите могат да се оттеглят в една по-спокойна селска среда. Какво е вашето мнение за това? Бихте ли се присъедини вие и вашата компания към един такъв проект и бихте ли се премести извън столицата?

В момента виждаме положителна тенденция на растеж в технологичната индустрия и предприемачество извън София. Наемат се хора от други градове. Показателно за това са „старт-ъп“ инициативите и събитията, организирани извън столицата, които привличат широка аудитория. Едно от най-големите преимущества на индустрията е, че софтуерът може да се създава от всяка една точка на света. Нашето присъствие в България ще продължи да се движи отСофия.

#Progress #Telerik

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Интервю
Последно от Интервю

Всички новини от Интервю »