Балканци участват във войните от Азовско море до Алепо

Балканци участват във войните от Азовско море до Алепо
Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Бойци от Западните Балкани участват във военните конфликти от Азовско море до Алепо, пише британското списание "Икономист".

Изданието разполага с доказателства, че сърби са се присъединили към проруските сили в Украйна, хървати се борят на страната на украинските правителствени сили, а балкански мюсюлмани воюват в Ирак и Сирия в редиците на ислямистките групи.

Анализатори смятат, че за хърватите и сърбите украинската война е повторение на сблъсъците от 90-те години на миналия век, приключение или кръстоносен поход. Вярвайки, че водят кръстоносна борба срещу врага, те се присъединяват към малки ултранационалистически групи в Украйна, които презират своето правителство, мразят ЕС и се противопоставят на членството на страната в НАТО.

През август миналата година бе съобщено, че сърби са част от батальона под командването на Братислав Живкович в Украйна. Сърбските бойци пристигнали в Украйна през май 2014 г., като първо са били в Славянск, а след това в Донецк. Твърди се, че командващият проруските сили в Донецк Игор Стрелков познава сръбските доброволци от времето, когато воювали заедно в Босна и Херцеговина през 90-те години. Батальонът на сръбските доброволци бил наречен "Йован Шевич", на името на сръбския командир, който се заклел във вярност на руската империя през 1751 г. и създал автономна област Славянскосърбия на територията на днешните Луганска и Донецка област. Освен сърби, на страната на проруските сили в Донецк се били испанци и чехи.

Подобен е и мотивът на хърватите в украинския батальон "Азов", който е известен с нацистките символи и привлича доброволци от цяла Европа.

Според полския изследовател Каспър Рекавек на всяка страна в украинския конфликт се борят около 300 чуждестранни граждани, сред тях и стотина сърби и около 25 хървати.

#Западни Балкани #Украйна #сърби #Хървати

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"