Катерачи организираха възпоменание за гибелта на 16 шерпи в Непал

Катерачи организираха възпоменание за гибелта на 16 шерпи в Непал
A A+ A++ A

Ден без катерене отбеляза годишнината от най-голямата човешка загуба в подножието на Еверест, когато лавина отне живота на 16 непалци и подтикна останалите шерпи да поставят искания за по-високи осигуровки срещу нараняване и смърт.

Стотици алпинисти и шерпи отдадоха почит на убитите от снежната грамада. Обичайно шерпите си отиват поединично и в западните медии почти не се споменава за тях, но статистиката е безкомпромисна - те са почти 40 процента от всички жертви по време на експедиции към хималайските върхове.

Трагедията, която разтърси света на алпинизма на 18 април 2014 г., накара повече хора да обърнат поглед към труда на хората, които подготвят изкачването на осемхилядниците.

 

Шерпите проправят пътя на експедициите, поставят въжета и осигуряват изкачването. Снимки: Чип Браун, Нешънъл джиографик

В столицата Катманду будистки монаси рецитираха молитви и изпълниха традиционна музика в манастир, заобиколени от близки на една от жертвите – Анг Каджи Шерпа, самотен баща, оставил пет деца.

99 шерпи и други непалци са намерили смъртта си в изкачване от 20-те години на миналия век, когато са първите експедиции към Еверест.

Ейдриън Балинджър, основател на "Алпен глоу експедишънс" показва среща на шерпи и планински водачи с представители на непалското правителство след трагедията от миналогодишния април.

След този случай непалските власти промениха маршрута за достъп към ледената каскада. Предвижда се да има лекарски постове по трасето и да се подобри метеорологичната прогноза в базовия лагер.

На територията на Непал се намират осем от 14-те върха, издигащи се на повече от 8000 метра.

 

 

#Непал #Еверест #шерпи

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници