Десетки хиляди поляци в марш за по-високи заплати

Десетки хиляди поляци в марш за по-високи заплати
A A+ A++ A

Десетки хиляди поляци направиха демонстрация във Варшава с искания за по-добро заплащане и намаляване на данъците.

Общополското обединение на профсъюзите настоява за увеличаване на заплатите в бюджетната сфера, за пенсиониране на жените и мъжете след 35 и 40 години трудов стаж и за намаляване на данъчната ставка за хората с ниски доходи.

Демонстрантите направиха шествие до сградата на представителството на премиера Ева Копач, където представиха своите искания.
 
По думите на председателя на синдикалното обединение Ян Гуз 2,8 млн. души в Полша живеят под социалния минимум, 1,5 млн. поляци получават минималната заплата, а 3 млн. души работят в "сивия" сектор.

По същото време Съюзът на полските учители демонстрира пред сградата на министерството на образованието с искане за повишаване на заплатите на учителите, уважение към професията им и увеличаване на бюджетните разходи за образование.

И в други полски градове имаше демонстрации в рамките на общоевропейската протестна акция срещу подписването на договора между САЩ и ЕС за търговско и инвестиционно партньорство.

По данни на полицията в акцията във Варшава са участвали 30 хиляди души, а по данни на протестиращите и местните медии броят им е бил двойно по-голям - около 60 хиляди души.

По-голямата част от демонстрантите са учители, които желаят министерството на образованието на Полша да забави процеса на закриване на училища и детски градини в страната, както и да бъдат увеличени инвестициите в сферата на образованието.

#заплати #поляци

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"