629 души ще се борят да станат нотариуси

629 души ще се борят да станат нотариуси
снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

629 души ще се борят да станат нотариуси. Това е окончателният брой на допуснатите до писмен изпит юристи, който бе одобрен от правосъдния министър Христо Иванов. Заявления за участие в конкурса бяха подали общо 684 кандидати. 56 от тях с нередовни документи не са отстранили нередностите в указания срок и са изгубили право за участие в конкурса.

Министерството на правосъдието, което организира конкурса, така и не обяви публично състава на конкурсната комисия. В събота комисията е съставила три различни варианта на казуси от практическата нотариална дейност. Един от тях ще бъде изтеглен преди старта на днешния изпит. Препитването ще се проведе от 10:00 часа в зала "Арена Армеец" в столицата.

Вакантни места за нови нотариуси са 111. Нови нотариални кантори няма да се отварят в София, Варна и Несебър, а в Бургас и Пловдив местата за нови нотариуси са съответно две и три.

Причината за изключването на София, Варна и Несебър от конкурса е надвишеният лимит, според който на всеки 10 000 жители трябва да има по един нотариус. Конкурс няма да се провежда и за съдебен район Монтана.

Според конкурсната процедура до устен изпит ще се допускат юристите издържали писмения изпит с оценка над добър (4). Писменият изпит е с продължителност от три астрономически часа.


#нотариус #изпит #Министерство на правосъдието

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"