Столичани недоволстват срещу смяната на "такса" с "цена" за паркиране

Столичани недоволстват срещу смяната на "такса" с "цена" за паркиране
снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Столичани недоволстват срещу готвени промени в Закона за движението по пътищата, според които общинските съвети вече няма да определят такса, а цена за паркиране. Въпреки че великденската ваканция на народните представители още не е свършила, група софиянци се стягат за протест, съобщава Нова телевизия.

Росен Миленов знае разликата между такса и цена. За него по-важният въпрос е къде всъщност отиват парите му за „синя зона”.

 „Не знам дали отиват в хазната на общината. Таксата е когато е институционална, държавна, пък цената е пазарна, имаме услуга, стока. Но няма значение, въпросът е да има прозрачност”, заявява Росен Миланов.

Според Гергана Владкова от Софийски обществен съвет, събирането на парите от търговско дружество, а не от общината, изключва всякаква прозрачност.

 „Ние изобщо не знаем какво се случва с тези пари и в момента парламентът иска да узакони една порочна практика”, смята Гергана Владкова.

 Промените са инициирани от депутатите от ГЕРБ. А разяснения по въпроса дава професор Вили Лилков от Реформаторския блок. Според него всякакви притеснения, че с тези пари ще се злоупотребява са неоснователни "Всичко опира до волята на общинския съвет”, посочва Лилков.  

При положение, че и занапред с парите ще се разпореждат местните власти, притеснения нямат и в Националното сдружение на общините. Досега приходите от платеното паркиране в София са под контрола на общинския съвет и се харчат за издръжката на градския транспорт.

"На практика благодарение на тези приходи от 2009-а година не сме повишавали цената на градския транспорт в София. Приходът е около 22 милиона лева годишно”, обяснява  Дончо Барбалов, заместник-кмет на София по финансите.

Гергана Владкова обаче ще протестира пак. Преди близо три години тя издигна лозунг „Не на данък паркинг”. Сега иска общината да се заеме със събирането на парите.

#такса #цена #паркиране #протест #столичани

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"