България спуска нова желязна завеса?

България спуска нова желязна завеса?
A A+ A++ A

Желязната завеса се завърна. Обградена от бодлива тел, наблюдавана с  камери, обхождана от гранични патрули, тя се разпростира по част от границите на България и Гърция с Турция. 25 години след падането на комунизма, новата барикада на Европа има за цел да спре бежанците от кланетата в Сирия и Ирак, пише американското списание "Нюзуик", цитирано от Би Ти Ви.

Мигранти се сблъскват с жестоко отношение

а България отново издига Желязна завеса”, пише медията по повод случая с двама иракски бежанци, за които се твърди, че са починали от измръзване и раните си от турската страна на границата с България, след като били бити от български граничари.

Изданието припомня и призива на Върховния комисариат на ООН за бежанците към българските власти да разследват случая. "Нюзуик" цитира Борис Чеширков, говорител на българското представителство на Върховния комисариат на бежанците към ООН, който казва, че все още не са ясни обстоятелствата, при които са починали двамата иракчани, и посочва, че издигането на огради по границата не решава проблема с миграцията.

Миграционните потоци изискват управленски решения

Обезпокоени сме от това, че използването на сила може да изложи хора на риск, като принуди бежанци да поемат опасен път през планините, казва той. "Нюзуик" пише, че отказвайки на бежанците достъп до страната, България нарушава задълженията си да гарантира правото да се иска убежище. Списанието отбелязва, че вместо това България, която се стреми да се присъедини към Шенгенската зона, планира нови ограничения, имайки пред изграждането на стена по границата с Турция.

Посочва се, че българските власти отхвърлят твърденията за насилие към търсещи убежище и цитират говорителя на Министерството на външните работи Бетина Жотева, която казва, че страната е подложена на голям натиск заради наплива на бежанци и нелегални имигранти, че през март е обявен нов план за интегриране на бежанците, но има нужда от по-голяма финансова подкрепа от страна на ЕС.

България има сериозен ангажимент да защитава външните граници на ЕС

и няма намерение да не изпълнява тези си задължения, цитира Newsweek думите на Жотева.

В началото на месеца и "Ню Йорк таймс" писа за оградата на границата между България и Турция, като също я  сравни със стените през комунизма.

„По-малко от две десетилетия след старателното премахване на масивна ограда по границата, чиято цел беше да запази хората вътре, българските власти също толкова старателно изграждат нова ограда по неравната турска граница, този път, за да държат хората отвън”, написа американското издание.

#желязна завеса #Шенген #бежанци #граници #граница #Нюзуик

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »