България все още е развиваща се икономика, сочи доклад на МВФ

България все още е развиваща се икономика, сочи доклад на МВФ
Снимка: www.predpriemach.com
A A+ A++ A

Растежът в световен мащаб остава умерен, с неравни перспективи в различните държави и региони. Очаква се ръстът да бъде 3,5% през 2015 г., в съответствие с прогнозите от януари. В сравнение с миналата година, прогнозата за развитите икономики се подобрява, докато растежът в нововъзникващите пазари и развиващите се икономики се очаква да бъде по-ниска, което отразява предимно слаби перспективи за някои големи нововъзникващи пазарни икономики и страните износителки на петрол. Това се казва в пролетната прогноза за световната икономика на Международния валутен фонд.

МВФ дели Европа на напреднала и развиваща се, като България попада във втората група. В категорията "развиваща се/нововъзникваща Европа" влизат и Румъния, Полша, Хърватия и нечленките на ЕС - Сърбия и останалите страни от Западните Балкани, и Турция.

През 2005 г. година, една година след голямото разширяване на ЕС, когато към Съюза се присъединиха 10 нови членки, осем от които бивши комунистически държави, в групата на развиваща се и нововъзникваща Европа влизаше цяла Централна и Източна Европа.

През 2010 г, когато вече и България е член от ЕС, в напредналата част на Европа вече бяха всички членки на еврозоната, към която вече принадлежаха Словакия и Словения.

Членството в евросъюза не е единствената причина, заради която бивша соцдържава можеше да получи билет за влизане в клуба на напредналите държави. През същата година, която беше най-бурната от началото на кризата в еврозоната, към напредналите държави вече принадлежеше и Чехия.

През 2015 г. сред напредналите са вече и балтийските републики, като част от еврозоната.

#МВФ #България

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници