Вежди Рашидов : Антибългари направиха свинщина срещу изложбата в Лувъра

Вежди Рашидов : Антибългари направиха свинщина срещу изложбата в Лувъра
A A+ A++ A

Атаката срещу изложбата в Лувъра е сериозна свинщина от антибългари, каза пред радио К2 министърът на културата Вежди Рашидов.

Един от аргументите му са писанията, че БГ изложбата е настанена в "килер на Лувъра". „Как килер? Това е в крило „Ришельо”, в най-хубавата зала на Лувъра!”, възмути се министърът.

„Аз съм казал едно изречение и пак ще го кажа – простотията не е порок, но понякога може да се превърне в сериозна свинщина и това за мен са хора, които са антибългарски патриоти, извинявайте, че го казвам! Не може да се случва нещо един път в живота и то много добро и това да е тяхната реакция, а те са пет човека”, посочи Рашидов.

Българите имат нужда да добият самочувствие и да се стремят към големи цели, за да има развитие, каза Вежди Рашидов.

На официалното откриване на изложбата в Париж са били поканени само 7 медии, защото възможностите на министерството са ограничени, обясни министърът.

„Това са журналисти, които отразяваха всичко от самото начало, и аз исках да завършат своя цикъл от подписването на договора през 2012 г.”, аргументира подбора на поканените той.

Според него това, което се пише по вестниците, е проява на типична по думите му „българска ревност”, която проявяват журналистите.

За другия съпътстващ скандал - претенциите за по-добро възнаграждение на камерния ансамбъл „Йоан Кукузел”, Рашидов каза, че този въпрос е по-скоро вътрешен за ансамбъла и неговия ръководител, защото те не са държавни формирования. Министърът на културата добави реторично: „И аз не съм възнаграден, че направих реклама на България. Искам ли възнаграждение? Че отворих вратите на Лувъра без пари, искам ли възнаграждение?”

Рашидов отчете като грешка на българските медии това, че се хващат само за отрицателното, за скандала, вместо да отчетат хубавото, което се случва.

„Докато аз съм министър, българската култура ще бъде елитна култура, каквато реално сме! Няма да пеем по читалища и да правим изложби в някакви мазета и читалища! Аз продължавам да смятам, че българската култура е на много сериозно ниво – самият аз се занимавам с култура и много добре знам", каза Рашидов.

Министърът коментира нападките с обяснение за "проклетията на хората, които нищо не значат – те са 4-5 човека, които бързо тръгват по всички медии и започва едно плюене. Да оставим това, то не ни е необходимо. На нас ни трябва много самочувствие, иначе ще си останем тежки комплексари. Не бих искал това да е моята държава”.

Откриването в Лувъра на „Епопея на тракийските царе”, археологическите открития в България, е голям успех за българската култура и дори оприличи случилото се на чудо, защото България е попаднала в световен музей и вече е сред водещите страни в областта на културата, категоричен е министърът на културата.

Според него ще трябва да мине време, за да осъзнаем какво се е случило.

Вежди Рашидов уточни, че се работи три години, откакто е подписан договорът с Лувъра, но всъщност от пет години група експерти работят по проекта. Министърът на културата изказа благодарности към хората, които са работели упорито през годините, за да се стигне до днешния успех.

„Не беше лесен проектът, не е лесно влизането в такива музеи. Лувъра е музей, който показва своите ценности, това е най-богатият музей в света на ценностите – там е всичко от Египет до петруси, до маи до Ренесанса и т.н.”, допълни Рашидов.

Вече става дума за друго ниво на говорене за българската култура, отбеляза министърът и даде пример с получена покана за участие в Кремълския музей в Русия.

„30 000 души всеки ден идват в Лувъра да видят Мона Лиза, а от днес нататък и шедьовърът, който ние притежаваме”, отбеляза с гордост министърът на културата.




#Лувъра #Вежди Рашидов #Йоан Кукузел

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »