Разкриха кой е виновен за допинга у щангистите

Разкриха кой е виновен за допинга у щангистите
A A+ A++ A

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) разкри в официално писмо кой носи отговорността за допинга, открит преди месец в пробите на националните щангисти. Ето какво се казва в публикуваното днес от Агенцията съобщение:

Агенцията извърши собствена проверка относно хранителната добавка "Трайбест" и наличието на забранени вещества в нея, се казва в официално съобщение на БАБХ. Две проби са изпратени в акредитираната лаборатория "Еврофинс" в Хамбург, Германия.

Резултатите и от двете проби за наличие на забранения стероид станозолол в състава на хранителната добавката са положителни.

По този повод, БАБХ е предприела следните мерки -

унищожаване на вече блокираните количества от хранителната добавка "Трайбест"

и заличаването й от базата данни на разрешените хранителни добавки. На производителя "Трайбест Нутришън" България ООД е съставен акт за установяване на административно нарушение.

БАБХ и Министерството на младежта и спорта продължават съвместната си работа, за да гарантират безопасността и здравето на всички български спортисти, се казва още в съобщението.

"Очакванията се потвърждават, заяви президентът на БФ вдигане щанги Неделчо Колев за сайта на федерацията Wfbulgaria.com. Както споменах още в деня, когато ни известиха за положителните проби, ние имахме информация, че въпросната хранителна добавка е замърсена и е с наличие на неупоменато на етикета от производителя и вносителя вещество. Сега това се потвърждава с независим тест, извършен в Хамбург. Оттук нататък следва да се намесят разследващите органи,

разчитаме и на Прокуратурата, защото случаят е много сериозен.

За нас е важно, че получаваме категорични доказателства, че вината е извън националния отбор, треньора и федерацията. Това ще ни помогне да се опитаме да спасим тези младежи за спорта и ще бъде добър урок за това да не се доверяваме на изписаните върху опаковките от вносители и производители съставки. Очевидно, всяко нещо трябва да се подлага на съмнение и проверка, за което разчитаме на съдействие от нашата допинг лаборатория".

Неделчо Колев разкри, че на 3 април лично е пратил по DHL хранителната добавка "Трайбест" за тестове в лабораторията в Кьолн и очаква резултатите да потвърдят констатациите от Хамбург.

В Българската федерация очакват и официалното отваряне на вторите проби на щангистите, за да се установи точната концентрация на забранения препарат, попаднал в тях чрез замърсената добавка.

Старши треньорът на националния отбор по вдигане на тежести Иван Иванов (на снимката горе) смята, че съобщението на БАБХ води разследването в съвсем друга посока и сваля много от обвиненията, насочени досега към федерацията, треньора и спортистите.

Според Иванов

собственикът на фирмата доставчик е бил шокиран от новината

и сам е поискал да продължи  разследването как в доставяната от него добавка са се озовали забранени и неупоменати медикаменти.

"Маринов не можеше да повярва, че това е истина и че е възможно подобна субстанция да е в състава на внасян от него препарат, каза Иванов. За тази цел той заяви, че желае да тръгне по веригата на доставки и производството на въпросната хранителна добавка, за да установи откъде се е получила разликата и дали това е направено умишлено или не".

Според генералния секретар на Българската федерация по вдигане тежести Борислав Гидиков инцидентът е повод да се

затегне режимът с разрешителните за внос и продажба на хранителни добавки.

"В момента всеки може да разпространява каквито си иска препарати само след едно уведомително писмо. Това категорично трябва да се промени, тази практика е опасна както за нас в спорта, така и за младежите, практикуващи фитнес. Всеки търговец и производител следва да носи отговорност за своя продукт, предлаган свободно по фитнеси и магазини", смята олимпийският шампион от Сеул 1988 г.

Пред Колев и Гидиков сега стои трудната задача да се опитат да спасят националните щангисти от тежки наказания. В идните дни те възнамеряват да запознаят лично шефовете на Международната федерация (IWF) с резултатите от теста в Хамбург и на базата на признанията на фирмата доставчик да се пробват да сведат до минимум неприятните последици за българското вдигане на тежести.

#БАБХ #спорт #щангисти #допинг #Агенция по храните #Иван Иванов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Спорт
Последно от Спорт

Всички новини от Спорт »