Домати по 5 лв. за Гергьовден?

Домати по 5 лв. за Гергьовден?
A A+ A++ A

С 20 процента скачат цените на краставиците и доматите, произведени в българските оранжерии. Има вероятност доматите за Гергьовден да достигнат 5 лева за килограм, алармира Нова ТВ.

Причината производителите да вдигнат цените са орязаните субсидии - от  тази година те ще получават пет пъти по-малко пари от държавата, т.е. около 250 евро на декар. За да компенсират намалената държавна дотация и

да се преборят с евтния внос от Гърция, Турция, Македония и Албания

родните производители решиха да оскъпят салатата за Гергьовден.

Първите български домати вече са на пазара. От седмица Йордан Балабанов бере тонове от оранжериите си в Първомай. Цената им на едро тази пролет е по-висока - 3 лева за килограм.

„На пазара този домат се предлага на около 4, 4.20, до 4.50 лева”, обяснява Балабанов. Той отглежда 120 декара. Миналата година е получавал 2 000 лева субсидия на декар. Сега, без помощта на държавата, не може да покрие основните си разходи, 70% от които са за гориво.

Основното перо е за отопление. Всичко е газ

Ние за това не можем да бъдем конкурентни, не можем да произвеждаме зимата, понеже цената на газта знаете къде е най-скъпата в Европа. На тези домати около 0.90- 1 лев е газ, отопление. Как да издържаме?”, пита Балабанов.

Намалените субдидии и евтиният внос обричат по-маллите производители като Атанаска на фалит.

„Тази година нашите субсидии са одрязани 5-6 пъти. Ние нямаме пари за отопление и за това доматът и краставицата ще са по-скъпи с около 20 на сто", казва Атанаска Минева- оранжериен производител.

Производителите на краставици вдигнаха цената с 40 стотинки и така те вече струват 2.80 лева. Българските марули за Гергьовден също ще държат високи цени - около лев.

#плодове #зеленчуци #пазар #цени #домати #краставици #цени #внос #производител

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Земеделие
Последно от Земеделие

Всички новини от Земеделие »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"