Русия гарантира 47 млрд. куб. метра газ годишно през Гърция

Русия гарантира 47 млрд. куб. метра газ годишно през Гърция
Снимка: ЕПА/ БГНЕС
A A+ A++ A

Във момент, в който Гърция се бори с острия недостиг на средства, премиерът Алексис Ципрас се срещна с директора на енергийния гигант „Газпром“ на фона на спекулациите относно възможен проект за газопровод на стойност милиарди долари между Атина и Москва.

„Гръцкото правителство подкрепя проекта за строителство на газотранспортни мощности от границата с Турция. Проектът може да бъде реализиран от руско-европейски консорциум“, каза Милер. Той отбеляза, че вече има европейски компании проявили интерес за участие в проекта. Милер подчерта, че проектът ще се реализира по европейското законодателство.

"Руско-европейски консорциум може да строи продължението на „Турски поток“ през Гърция, за реализацията на проекта ще бъдат намерени два милиарда евро, каза още шефът на "Газпром", цитиран от РИА Новости. Той допълни, че Русия гарантира на Гърция транспортирането на до 47 млрд. кубични метра газ годишно през територията й.

След срещата между Ципрас и Милер в Атина, гръцкият енергиен министър Панайотис Лафазанис обяви, че очаква в най-близко време Гърция да подпише с Русия споразумение за изграждането на нейна територия на газопровода "Турски поток".

"Ние продължаваме обсъждането с руската страна и се надяваме, че много скоро ще стигне до споразумението за газопровода със значителни ползи за нашата страната, за нашата икономика и разбира се за сътрудничеството в региона и цяла Европа", подчерта министърът.

По думите му, разговорите са били конструктивни.

Припомняме, че спекулациите за потенциално споразумение за газопровод продължиха да се разрастват след визитата на Ципрас в Москва. Дискусиите включваха възможна отстъпка в цената на руския газ за Гърция и възможността за изграждане на газопровод, пренасящ газ от Русия до Европа през Турция и Гърция. 

#Турски поток #Алексей Милер #Газпром #Алексис Ципрас #Гърция #Русия #Москва

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"