Овчаров осъди Яне Янев за 10 000 лева, нарекъл го "мафиот"

Овчаров осъди Яне Янев за 10 000 лева, нарекъл го "мафиот"
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Бившият енергиен министър Румен Овчаров осъди за клевета Яне Янев, съветник на премиера Бойко Борисов по корупционните въпроси. Решението на Софийския градски съд е от 17 април и е окончателно, съобщи сайтът „Правен свят“.

На 11 април 2013 г. точно преди старта на предизборната кампания, Янев е бил гост в предаването "Лице в лице" по бТВ. Там той казал: "Румен Овчаров е част от организирана престъпна група. Част. Това е една от най-зловещите енергийни мафиотски мрежи на прехода." Тези негови думи станали повод Румен Овчаров да заведе наказателно дело от частен характер за клевета срещу Янев и поиска обезщетение от 10 000 лв.

На 19 септември 2014 г. Софийският районен съд признал Янев за виновен за това, че "в качеството си на председател на партия РЗС, при и по повод изпълнение на функциите си публично и по-друг начин – чрез електронни медии, в разговор с журналистите Цветанка Ризова и Димитър Цонев в предаване по бТВ приписал тежко умишлено престъпление по чл. 321, ал.2 от НК на Румен Овчаров".

Съдът освободил Янев от наказателна отговорност и му наложил административно наказание – глоба в размер на 1500 лева, уважил и гражданския иск в размер на 10 000 лева, осъдил Янев да заплати и разноските на Овчаров по делото.

Софийският градски съд потвърди изцяло решението като го осъди да заплати още 1200 лева разноски на Овчаров пред въззивната инстанция. Решението не подлежи на обжалване и протест.

#Румен Овчаров #Яне Янев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »