Българо-гръцкият участък от вертикалния газов коридор - готов до края на 2018 г.

Българо-гръцкият участък от вертикалния газов коридор - готов до края на 2018 г.
снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Българо-гръцкият участък от вертикалния газов коридор трябва да стане готов до края на 2018 г. Това заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова на брифинг за Вертикалния газов коридор.

Тя обяви, че са приети основните принципи, които ще залегнат в споразумението за интерконектора между Гърция и България.

"Строителните работи ще стартират след март 2016 г. и проектът трябва да влезе в експлоатация втората половина на 2018 г. 220 млн. евро ще кандидатстваме за грант от ЕК за него. Това е пътят към реалната диверсификация", твърди Петкова.

За проекта за газова връзка с Гърция се говори още от 2009 г. и през годините многократно се говореше, че той ще започне да работи през 2011, 2013 и т.н. Досега няма никакъв напредък. Дори и да бъде готова връзката, природният газ за нея може да дойде най-рано през 2020 г., когато се очаква към ЕС да потече синьо гориво от Азербайджан по ТАНАП и ТАП. София има договор за доставката на 1 милиард куб.м. от Баку. Други източници за напълването на интерконектора с природен газ за момента няма.

Относно интерконектор между Румъния и България енергийният министър обяви, че на лице е сериозно развитие по този проект.

"В ход е провеждане на обществени поръчки за избор на изпълнителен за ремонтни дейности под река Дунав. Надявам се да е факт и да взе в действие до края на 2015 г.", изрази надежда Петкова.

От своя страна министърът на реиндустриализацията, околната среда и енергетиката на Гърция Панайотис Лафазанис заяви, че днешната среща поставя основите за напредване с вертикални коридор.

"Той ще свързва България и Румъния и Гърция. Беше подписано важно споразумение е за IGB, от тук нататък се отваря пътят така, че да приключим с този много значим обект. Доказано беше, че днешната среща беше много ползотворна и има историческо значение", каза Лафазанис.

На въпрос за бъдещето на проекта "Турски поток" и желанието на Гърция да изгради съответната инфраструктура за неговото продължаване от турско-гръцката граница към страните от ЕС, Лафазанис отговори: "Турски поток" се реализира след осуетяването на "Южен поток". За това осуетяване Гърция не носи никаква отговорност и не се е намесила в това нещо, Русия избра нов маршрут, за да стигне до турско-гръцката граница. В момента, в който това стане сме склонни да допринесем така, че да бъде създаден гръцки газопровод, който тръгва от гръцко-турска граница, гръцка територия и ще стига до Македония, по посока на Централна Европа. На етап обсъждане сме с Руската страна за такъв проект, засега сме на добър път", добави Лафазанис.

Вицепремиерът по европейски фондове Томислав Дончев посочи, че газовата карта на Европа се променя, никой не е сигурен точно в каква посока ще се промени.

"Имаме две възможности - да следим с вълнение проектите, които идват, няма да следваме нея. Втората е да бъдем готови за всички бъдещи възможни сценарии. Често говорим за диверсификация, сигурност на доставките без реална свързаност между съседите-празни приказки, затова е важно да сме адекватно свързани с всички наши съседи и транзит на газ", каза Дончев.

#Гърция #България #Румъния #интерконектор #Газпром #вертикален газов коридор

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"