Скандал след изпита за прокурори, ВСС умува дали да анулира препитването

Скандал след изпита за прокурори, ВСС умува дали да анулира препитването
снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Скандал се вихри след проведеният изпит за младши прокурори. Причина за това е, че един от кандидатите е бил хванат с пищов, което означава, че е имал предварителна информация за подготвяните казуси.

Другата седмица Висшият съдебен съвет трябва да реши дали да анулира препитването.

Комисията по атестиране на ВСС ще предложи конкурсът да бъде частично отменен и писмената част да се проведе отново. За случая ще бъде сезирана и прокуратурата. Според правилата комисията от 12 прокурори и 3-ма преподаватели измисля 10 казуса, които се запечатват в пликове и се предават на ВСС, където се заключват в каса. Темата се тегли сутринта преди изпита.

Преписвачът се оказа бивш приятел на дъщерята на члена на съвета Ясен Тодоров. Тодоров обаче обясни, че двойката била разделена повече от година и призова да не се спекулира с името му, съобщава БНТ.

„Категорично членове на ВСС нямат абсолютно никакъв достъп до казусите, служител от дир. “Конкурси” ги получава в запечатан плик. Сто процента гарантирам за лоялността на служителите от администрацията на съвета. Ако се окаже, че е изтекла информация тук от администрацията, аз на секундата ще си подам оставката. Надявам се, че хората, които са участвали в това нещо, ще имат време да размислят, ще имат доблестта да спасят честта си и тази на правосъдието и да постъпят евентуално за първи път в живота си като мъже“, заяви Тодоров.

На конкурса 1000 кандидати се борят за 30 свободни места.

#съд #казус #изпит #ВСС #прокурор

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »