Полицай към пешеходец: Ще ти премажа главата!

Полицай към пешеходец: Ще ти премажа главата!
A A+ A++ A

Бай Ганьо с малко власт се разхожда гордо в центъра на столицата. Пръхти и се чуди откъде да докопа малко келепирец, да си погали егото и да си докаже колко е велик и е над закона.

Бай Ганьо е полицай в държава от Европейския съюз, където по принцип органите на реда говорят на Вие и задължително могат да се оправят с неродния им английски. Така е дори в Румъния и Словакия, да не говорим за по-на запад.

Какво обаче става по улиците на най-бедната страна в Европейския съюз, която е

бедна не само материално, но и духом

Живеем сред абсурди, които приемаме за всекидневие - шофираме с превишена скорост в населени места, не признаваме светофарите - единственото работещо нещо в тази държава, хвърляме си боклука, където ни падне, ползваме градския транспорт гратис и т.н.

На този фон се правят отчаяни опити за контрол на ситуацията. Но по-отчайващото е, че се контролира на повърхността, парадно и без никакъв резултат. Кондукторите глобяват избирателно, катаджиите глобяват избирателно и така, в един безумен кръговрат,

жертва на контрола става малкия човек

който обикновено е изряден данъкоплатец, няма досие и едва свързва двата края.

В този "изряден" хаос се разиграва и поредната "малка" история, доказателство за нивото на властта и властимащите.

Пешеходец се спира за проверка от полицай по следния начин - в гръб, с дърпане на раницата и с думите „Ще ти премажа главата!“. Същият този полицай изисква документ за самоличност, без самият той да се представи. При отказ от другата страна продължава с думите:

Ще те пребия бе!

След това попълването на фиш от няколко реда му отнема над 10 минути. Епично.

Едно е ясно - никъде в ЕС няма да станете свидетел на подобно отношение към човек с недоказана вина. Нивото на разговора показват и думите, с които въпросният служител, нагло и без скрупули, се разделя с жертвата си:

„Ще те схрускам, сладурче“

Затова, за де не бъдат схрускани, смлени и изплюти от поредната мижитурка, представляваща властта на държавата, "малките" хора трябва да се възползват от правата, които все още имат, за да живеят поне привидно спокойно и да са убедени, че наистина нашата полиция ги пази, законът е за всички, двойните стандарти - само във филмите за мафията, автократичността на държавните служители - спомен от преди 1989 г., а просташки принципи от рода на "Я не сакам на мене да ми е добре, сакам на Вуте да му е зле" - част от българската литературна класика.

#пешеходец #полицай

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Гледна точка
Последно от Гледна точка

Всички новини от Гледна точка »