Chrome и Safari са най-популярните мобилни браузъри

Chrome и Safari са най-популярните мобилни браузъри
A A+ A++ A

StatCounter публикуваха обширно проучване за използваните мобилни браузъри, което се базира на анализа на повече от три милиона уебсайта. Според данните на агенцията Safari и Chrome са почти еднакво предпочитани, но Safari се оказва с по-голяма преднина в Северна Америка и Европа и като цяло в англо-говорящите страни. В САЩ например Safari се използва от 55% от мобилните потребители, а Chrome от 30% от тях. Приложението на Google обаче се оказва най-популярният браузър сред настолните потребители в глобален мащаб с 52,6% пазарен дял.

Проучването показва, че мобилната версия на Safari е предпочитана от потребителите в САЩ и Kанада, докато Chrome е изборът на потребителите в Испания, Германия и развиващи се пазари като Бразилия, Мексико и Русия. Вграденият браузър на Android, с който платформата се продава по подразбиране, е най-широко разпространен в Индия и Китай, тъй като там устройствата са от по-нисък клас и като цяло разполагат с по-малко ресурси за работа с допълнителни приложения. В интерес на истината, мобилният Safari получава допълнителен тласък, тъй като Chrome за iOS използва същото ядро.

Ако разгледаме разпределението по количество мобилен трафик, този път Chrome държи първото място с 28,9% от общия трафик, но Safari почти не изостава с 27,6%. Браузърът на Android пък генерира 18,1% от общия мобилен трафик. При настолните браузъри Chrome е безспорният лидер с 52,6% от общия трафик, докато второто място на Internet Explorer е едва с 19,7% трафик. Firefox също е с доста близки показатели с 18,6%, а настолната версия на Safari е на четвърто място с 5,4%, но пък в САЩ браузърът има двойно по-висок пазарен дял – 10,5%.

Източник

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Технологии
Последно от Технологии

Всички новини от Технологии »