Нова пътна карта на ARM разкрива 16nm FinFET и 10nm технологични процеси

Нова пътна карта на ARM разкрива 16nm FinFET и 10nm технологични процеси
A A+ A++ A

Докато Qualcomm Snapdragon 810 все още се произвежда по 20nm технология, а свръхмодерният Exynos 7420 в Galaxy S6 постави рекорд при мобилните устройства със своя 14nm процес, изтекла нова пътна карта на ARM показва, че това не е лимитът на еволюцията на флагманските чипсети в близко бъдеще. Диаграмата изтече в китайската социална мрежа Weibo и според нея ARM подготвя нова архитектура Prometheus, която ще е по-мощна и по-пестелива по отношение на енергопотреблението и ще се произвежда по 10nm процес.

Графиката показва, че ще има пет нови дизайна на ядра, всичките обозначени с имена от гръцката митология. Извън оптимизацията за подобрения производствен процес, като 16nm FitFET и 10nm, новите ядра ще запълват и празнотата между настоящия Cortex-A57 и Cortex-A53 с цяла нова гама от чипове. Ядрата Ares ще заменят Cortex-A72 и поради това са предвидени за употреба и в сървъри от висок клас, вградени технологии и големи таблети. Следващ в гамата е гореспоменатият Prometheus, замислен като наследник на сегашния Cortex-A57, който вероятно ще стои зад най-високия клас смартфони и таблети в бъдеще.

Най-забележителната промяна в технологиите обаче ще се случи в средния клас, където се появява съвсем нова гама чипове, разширяваща избора за производителите на чипсети и съответно за крайните потребители. ARM в момента предлагат два чипа в този сегмент – 32-битовия Cortex-A17 и популярния Cortex-A53. Те ще бъдат заменени от три нови дизайна - Artemis, който като производителност е някъде между Cortex-A57 и Cortex-A17; Ananke, малко под Artemis, който в повечето случаи ще замества Cortex-A17 и Cortex-A53, ще включва big.LITTLE поддръжка и най-вероятно ще е най-масовият процесор от среден клас за широка гама от мобилни устройства; и накрая идва Mercury, който ще наследи по-бавните имплементации на Cortex-A53, както и Cortex-A7 и Cortex-A5. Mercury ще е ориентиран към свръх-бюджетни мобилни устройства и новия сегмент на носими технологии.

Упоменатите в слайда срокове загатват, че вероятно тези чипсети ще станат достъпни още във втората половина на 2016 г., като според предишни слухове Samsung ще са сред първите, лансиращи такива чипсет - преминавайки от 14nm директно към 10nm технология. Наскоро се появи непотвърдена информация, че Qualcomm са избрали Samsung за производството на следващия си чипсет Snapdragon 820 - което означава, че 14nm процесът ще е нормата за флагмани още преди края на тази година.

Източник

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Технологии
Последно от Технологии

Всички новини от Технологии »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"