Сбогом, Pantech, и благодарим за телефоните

Сбогом, Pantech, и благодарим за телефоните
A A+ A++ A

Закъсалият финансово трети по големина корейски производител на телефони Pantech обяви, че все пак ще направи всичко по силите си да пусне на пазара нов смартфон, въпреки че последните опити за изкупуването му от чужди инвеститори се провалиха. Pantech бе предложен за продажба, след като фирмата отбеляза серия от катастрофални във финансово отношение тримесечия, в резултат на което натрупа огромни дългове (около 475 млн. долара според корейската агенция Yonhap) и практически остана без каквито и да е приходи. Заинтересованите страни можеха да заявят интерес към изкупуване на компанията до 17 април – което са сторили три фирми, но всички те впоследствие са се отказали заради слаби финансови възможности.

Сега съдбата на Pantech ще се определи чрез преговори с кредиторите, като алтернативите са още един опит за продажба или директна ликвидация. Няма разумни инвеститори, които да са склонни да поддържат живота на една компания, ако тя генерира само загуби, и според слуховете повечето кредитори вече са настояли за ликвидация. Това означава, че най-вероятно краят на Pantech не е далеч. Ако все пак корейската фирма получи отсрочка и шанса да лансира подготвяния си нов смартфон, той ще е първият пуснат на пазара от Pantech след Vega Pop-up Note, представен през ноември 2014. Pop-up Note беше с доста прилични спецификации и ниска цена: 5.6-инчов дисплей с 1080p резолюция, чипсет Snapdragon 800, 2GB RAM, 16GB флаш-памет, разширяема чрез microSD слот, 13-мегапикселова задна камера с LED светкавица и автофокус и 2.1MP предна камера плюс сменяема батерия с капацитет 3220 mAh.

Устройството разполагаше и с писалка, която освен другото можеше да се използва и като антена за цифрова телевизия. Pop-up Note пожъна успех предимно заради доста ниската си цена (320 долара отключен) и първоначалната партида от 300 000 екземпляра се разпродаде за по-малко от ден. Сега обаче остава неясно дали новият им смартфон изобщо ще стигне до пазара заради несигурните перспективи за нормализация на финансовото състояние на фирмата, коментират пазарни анализатори.

Pantech някога бе стартирал като малък производител на пейджъри и след ранния си пробив в бизнеса с мобилни телефони започна да затъва през 2007, особено след поглъщането на друг по-малък местен производител на телефони, довел до сериозни загуби. Фирмата вече бе спасена веднъж от фалит и погасяването на дълговете й беше разсрочено за 5-годишен период през 2007. След 2012 обаче финансовото й състояние отново се влоши заради спад на продажбите, дължащ се на нарасналата конкуренция от по-големи пазарни играчи като Samsung, Apple и LG.

Източник

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Технологии
Последно от Технологии

Всички новини от Технологии »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници