НПО-та срещу медиите, които превърнаха насилието над бебе в сензация

НПО-та  срещу медиите, които превърнаха насилието над бебе в сензация
Снимка: ivanrilski.sinsolution.net
A A+ A++ A

Неправителствени организации се противопоставиха на нехуманното, търсещо сензация отразяване на случая с насилие над новородено в български медии.

На 17 април около 02.00 часа дежурната акушерката Емилия Ковачева е започнала да нанася множество удари с ръце и със стъклено шише за хранене по главата и тялото на бебе. Опитвала се е да го задуши, като е притискала с ръце врата му. В резултат на тези действия е причинила тежка мозъчно - черепна травма на детето, представляващо постоянно общо разстройство на здравето, опасно за живота, съобщиха от прокуратурата в четвъртък.

По този случай редица медии публикуваха клип с насилието над детото, както и най-подробно описание на извършеното зверство.

"Национална мрежа за децата и Асоциация на европейските журналисти-България осъждат сензационния начин, по който медии съобщават за потресаващия случай на насилие срещу новородено и разкриването на неговата самоличност. Намираме за крайно смущаващо публикуването в средствата за масова информация на кадри от охранителните видеокамери в болницата, особено в комбинация със заглавия като “Акушерка смаза от бой бебе (Ексклузивни снимки)”, казват от организациите.

Съгласно Закона за закрила на детето разкриването на данни за дете, жертва на насилие, не може да става без съгласието на неговите родители или законни представители. Съмняваме се, че такова съгласие е било потърсено, преди публикуването на кадрите.

Според организациите, наличието на обществен интерес не сваля отговорността на медиите на първо място да поставят интересите на детето и на близките му, пострадали от престъпление и да предават информацията, с която разполагат, едва след като са се убедили, че няма да засилят мъката им.

Етичният кодекс на българските медии съдържа ангажимент журналистите да не засилват мъката на близките на жертвите на престъпления. Неговият чл. 2.4.4.гласи “Няма да разкриваме самоличността на деца, попаднали в беда или засегнати от престъпления”.

#Емилия Ковачева

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници