Спасено глиганче пие мляко, видимо наддава

Спасено глиганче пие мляко, видимо наддава
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Глиганчето Найден, което бе спасено от група младежи от София и е само на 20 дни, стана най-младият обитател на старозагорския зоопарк, предаде БГНЕС.

Найден е намерен на магистрала „Тракия”, най-вероятно е било блъснат от кола.

Загрижени за съдбата на дивото животно, те правят опит да го предадат на Софийския зоопарк. След отказ потърсили директора на старозагорския зоопарк доц. Радослав Михайлов, от когото получили положителен отговор. За да предадат глиганчето в сигурни ръце, младежите пътували специално до Стара Загора, разказаха от общината.

Направените манипулации за лекуване на травмата се увенчали с успех, а служителите в зоопарка го кръстили новия си член Найден, защото е щастливо намерен от подходящите хора.

Сега глиганчето е на около 20 дни, а когато се е случило произшествието, е било само на няколко дни. Благодарение на бързата реакция на младежите и за радост на малките посетители на старозагорската зоологическа градина, Найден оцелява.

„Найден видимо наддава и в момента тежи около 3 кг. Храни се по 5 пъти на ден, като изпива по 160-180 мл краве мляко на всяко хранене. Има голям апетит, много е дружелюбен. Макар и в клетка, започва да придобива типичните глигански навици – активно рови земята и търси корени", похвали се доц. Михайлов.

Глиганът е всеядно животно. След 15 дни Найден ще започне да бъде захранван с ябълки, чушки, фураж и други плодове и зеленчуци. Засега той пръв посреща посетителите на зоопарка в Стара Загора, защото е настанен веднага след входа и съжителства със земноводни костенурки и различни видове пернати.

В зоопарка в Стара Загора се отглеждат 400 животни.

#Найден #Стара Загора

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »