ИД потвърди: Абу Бакр ал Багдади е убит

ИД потвърди: Абу Бакр ал Багдади е убит
A A+ A++ A

Лидерът на терористичната групировка „Ислямска държава“ Абу Бакр ал Багдади е убит при въздушен удар на коалицията, потвърдиха представители на групировката в Мосул.

Според източника на иракската информационна агенция "Варадана" ал Багдади е починал в ръцете на своя лекар в сирийския град Ракка, в резултат на сериозни наранявания, получени при американски авиационен удар.

По-рано съобщенията, че лидерът на „Ислямска държава” Абу Бакр ал-Багдади е получил "сериозни наранявания" при въздушен удар в Западен Ирак бяха опровергани от говорителят на Пентагона Стивън Уорън.

Иракски информационни сайтове съобщават, че новият лидер на групировката е Абдуррахман Мустафа Ал Шейхлар, наричан още Абу Ала ал Афри.

Лидерите на екстремистите от „Ислямска държава“ в иракския град Мосул са положили клетва за вярност към нов "халиф" - Абу Алaa ал-Афри, след като е била потвърдена смъртта на Абу Бакр ал-Багдади.

Абдуррахман Мустафа Ал- Шейхлар, носещ прозвището Абу Алaa ал-Афри е роден в ираксия град Тал-Афар.

Той е учител по физика по професия, като също така е изучавал богословие и е работел като шофьор на автобус. Още пред 90-те години става първият проповедник на такфиристка и джихадистка идеология в Тал-Афар.

През 2004 година бяга от родния си град, преследван от американските окупационни власти и се присъединява към „Ал Кайда“. Бил е заловен от американците, но в последствие освободен.

По информация на д-р Хишам ал Хашими, съветник на иракското правителство, Афри е базиран в ал Хадар, в района на Мосул. Той се е издигнал в редиците на групировката, ставайки по-важен в очите на ръководството на групировката от самия ал Багдади.

#„Ислямска държава“ #Абу Бакр ал Багдади

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »