Психолог: "Бърнаут" означава емоционален банкрут

Психолог: "Бърнаут" означава емоционален банкрут
Снимка: mobbing-und-burnout.sozialnetz.de
A A+ A++ A

Коментарът е на психолога и бивш зам.-директор на Института по психология към МВР Росен Йорданов в интервю за Агенция „Фокус”.

Много е важно да се знаят подробностите около случая с насилие върху бебе. В този случай обичайният заподозрян е синдромът на прегарянето “burnout”, който много често се използва като професионален израз за професионалното изпепеляване. Реално обаче малко хора си дават сметка какво точно представлява наистина този синдром.

Кумулативният стрес се натрупва най-вече при хора с помагащи професии, в който има форма на грижа и необходимост от съпричастност, емпатия, полагане на търпение и толерантност. Емоционалното изчерпване е много голямо и обикновено там се получава един дефицит. Човек започва да изпитва поредица от физиологични, емоционални и когнитивни страдания и симптоми. При по-емоционалните хора се внася фрустрация, при познавателните се развива цинично, нехуманно, равнодушно отношение към обекти, които обичайно пораждат в човека съпричастност и любов.

При синдрома на прегарянето се получава емоционален банкрут.

Когато се развива този синдром, той може да придобие различни форми и те могат да бъдат както ясно агресивни, така и регресивни. Важно е да се проследи, защото динамиката на самото критично натрупване на напрежение, има една сравнително универсална логика. Не се получава една внезапна късосъединителна реакция и полудяване. Обикновено се случва чрез трупане на напрежение, което не се релаксира. Това напрежение се покачва, тревогата се повишава, но човекът все още може да се справя с реалността и с работата си. След това се случва т.нар. рисково събитие, което изключително влошава психичното състояние на човека и го прави психично уязвим или на медицински език „вулнерабилен”.

Това е предкризисно състояние, за което и най-малкият повод, т.нар. отключващ фактор, може да взриви човека и той да развие форми на посттравматично стресово разстройство или други агресивни форми. Психичната криза и динамиката на развитието й следва тази логика.

#акушерка #бебе #Росен Йорданов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Гледна точка
Последно от Гледна точка

Всички новини от Гледна точка »