Няма данни за пострадали българи при бедствието в Непал

Няма данни за пострадали българи при бедствието в Непал
Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Министерство на външните работи няма информация за пострадали българи при земетресенията в Непал от събота сутрин. По информация на посолството на България в Индия, акредитирано и за Непал, също няма данни за пострадали български граждани в резултат на разрушителното земетресение. 

Почетният консул на България в Непал – Бхола Тхапа, продължава да поддържа редовен контакт с местните власти, съобщиха от МВнР. Външното ни министерство изказва съболезнования на семействата и близките на стотиците жертви на природната стихия.

Жертвите на мощния трус вече са над 850 души. С всяка изминала минута броят на загиналите нараства. Военно-транспортен самолет на индийските ВВС със спасители и хуманитарна помощна борда е изпратен в Непал. На борда на самолета се намират 50 спасители. До вечерта за Непал ще излетят още два индийски военно-транспортни самолета с хуманитарна помощ за пострадалото население.

Припомняме, че силно земетресение с магнитуд 7,5 по Рихтер удари Непал в 6:11 часа по Гринуич в събота, а засегнати са Непал, Индия, Тибет, Пакистан и Бангладеш.

Има информация за лавини в района на Еверест след земетресението. От правителството казаха, че най-малко 30 души са ранени в района на Еверест. Има информация и за 8 жертви. Загинали са най-малко десет чужди алпинисти, предаде АФП, като се позовава на непалски представител. Още не разполагаме с подробности за случилото се. Засега се съобщава за смъртта на десет чуждестранни алпинисти, заяви непалският министър на туризма Гианендра Кумар Шреста.

Обикновено месец април е най-добрият за изкачване на върха заради добрите метеорологични условия. Точно преди година там загинаха 16 непалски шерпи при лавина. 

Мощното земетресение и последвалите вторични силни трусове, срутиха 9-етажна историческа кула в непалската столица Катманду. На място бяха открити телата на десетки загинали. Стотици са ранени, има още затрупани хора под рухнали сгради в Катманду.

Повечето хора и досега са извън домовете си, тъй като трусовете продължават.

#Непал #земетресение #Катманду

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"