Съдът остави акушерката Емилия Ковачева за постоянно в ареста

Съдът остави акушерката Емилия Ковачева за постоянно в ареста
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Софийският градски съд остави за постоянно в ареста акушерката Емилия Ковачева, която преби 4-дневно бебе. По-рано наблюдаващият прокурор Николай Христов определи като зверски побоя над бебето. Акушерката е обвинена в опит за убийство.

В пледоарията си прокурорът каза, че експертна справка показва, че тя не страда от психическо заболяване. До определението, че побоят над детето е бил зверски, се стигна след пледоарията на защитата, в която адвокатът каза, че няма сигурност в това, че записите са автентични. 

Акушерката Емилия Ковачева не помни ясно какво се е случило в нощта на дежурството в болница "Софиямед". Това каза пред журналисти нейният адвокат Владислав Янев. По думите му, травмите са извършени от медици в следващата смяна, след нея. Според него Ковачева не е биела бебето, само го "пошляпвала". 

Софийска градска прокуратура (СГС) привлече на 23 април като обвиняема Емилия Ковачева от Самоков за опит за умишлено убийство на 4-дневно дете. На 14 април в болница "Софиямед" без усложнения се е родило здраво и доносено дете, съобщиха от прокуратурата. На 17 април Емилия Ковачева е била на работа в болница "Софиямед" дневна смяна, като дежурен акушер. Ковачева е продължила работата си и в нощната смяна – на 17-ти срещу 18-ти в същата болница. В отделението по неонатология в болницата е било и новороденото дете.

На 18 април около 2 часа дежурната акушерка Емилия Ковачева е започнала да нанася множество удари с ръце и със стъклено шише за хранене по главата и тялото на бебето. Опитвала се е да задуши детето, като е притискала с ръце врата му. В резултат на тези действия е причинила тежка мозъчно-черепна травма на детето, представляващо постоянно общо разстройство на здравето, опасно за живота.

На 18 април сутринта дежурният лекар акушер–гинеколог е установил понижен тонус на детето и е назначил изследвания и лечение. По-късно същият ден е установено влошаване на състоянието на бебето - понижен мускулен тонус на горните крайници, висока температура, болезнен плач и данни за оток на главата. Веднага след това новороденото е преведено за продължаване на лечението в болница "Токуда" – София, където и към момента се лекува.

На 22 април лекарски екип от болница "Токуда" е сигнализирал полицията за състоянието на детето. Незабавно е започнало разследване, като са разпитани множество свидетели, иззети са веществени и писмени доказателства, назначени са съдебно- медицински експертизи. Бебето вече е в стабилно състояние.

На Ковачева е повдигнато обвинение за извършен на 18 април опит за убийство на малолетното дете, намиращо се, поради възрастта си, в безпомощно състояние. Деянието е осъществено по особено мъчителен начин и с особена жестокост.

Решението на съда може да бъде обжалвано до 30 април.

#акушерка #Емилия Ковачева #бебе

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »