САЩ отпускат 1 млн. долара на Непал, жертвите вече са над 1500

САЩ отпускат 1 млн. долара на Непал, жертвите вече са над 1500
Снимки: ЕПА/ БГНЕС
A A+ A++ A

По последни данни, жертвите от опустошителното земетресение с магнитуд 7,9 по Рихтер, ударило Непал в събота сутрин, са над 1500, а ранените са над 2000. Това съобщи съобщи Американската агенция за международно развитие (USAID).

САЩ обявиха, че изпращат спасителен екип и отпускат първа помощ от 1 милион долара на Непал. Службата за оказване на помощ при бедствия в чужбина (OFDA), която е част от USAID, ще изпрати екип от спасители и помощ и разрешава деблокирането на един милион долара, за да се посрещнат най-спешните нужди на населението, се казва в съобщение в Туитър на директора на OFDA Джереми Кониндик. 

Междувременно стана ясно, че два вертолета на Военновъздушните сили на Индия, излетели за спасителната операция в Непал, са се върнали в авиобазата си заради лошото време. По-рано бе съобщено, че Индия изпраща пет отряда за помощ на Непал, а един от самолетите вече е излетял за Непал. Екипите са оборудвани така - два с експерти за ликвидиране на последици от бедствия, един с медици и апаратура и още два отряда с медицинска помощ

Остатъчни трусове бяха усетени в много градове на Северна Индия, включително и в столицата Делхи. Премиерът на Индия Нарендра Моди свика извънредна среща на кабинета.

С всяка изминала минута броят на загиналите нараства. 

Припомняме, че това е най-тежкото земетресение в историята на страната е през 1934 година, когато е регистриран трус с магнитуд 8,0 по Рихтер. Тогава Катманду, Бхактапур и Патан са почти унищожени.

Непал е дом на Еверест, най-високият връх на света. В страната живеят 27,8 милиона души, а в столицата Катманду - около 700 хиляди. Непал се разпростира на 147 181 квадратни километра. Тя е една от най-бедните държави в света. Повече от 80% от населението зависи от селското стопанство. Доходите на глава от населението на година са 656 долара. Около 25% от населението живее в нищета.

#Непал #земетресение #Индия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"