29 години от ядрената катастрофа в Чернобил

29 години от ядрената катастрофа в Чернобил
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

29 години от ядрената катастрофа в АЕЦ „Чернобил” се навършват на днешния 26 април.

Президентът на Украйна Петро Порошенко пристигна в Чернобилската АЕЦ, за да почете паметта на жертвите от тежката промишлена авария. Той заяви, че възстановяването и развитието на страната е неразривно свързано с борбата с последиците от аварията на чернобилската атомна електростанция, предаде РИА Новости.

„Възстановяването и развитието на независима Украйна е неразривно свързано с историята на борбата с последиците от Чернобилската катастрофа, с историята на хората, пострадали от това страшно бедствие“, заяви украинският президент.

Чернобилският реактор №4 експлодира в 01:23 часа през 1986 г., предизвиквайки най-тежката ядрена катастрофа в историята на човечеството.

Взривът разпали пожар, който горя в продължение на 10 дни. Близо 300 000 души бяха принудени да напуснат домовете си. Междувременно Северна Европа бе обсипана от радиоактивни материали.

При експлозията загинаха двама души, но инцидентът нанесе изключително тежки вреди на хората, които се появиха дни, месеци и дори няколко години по-късно.

Според доклад на „Грийнпийс” от 2006 г., Чернобилската катастрофа е довела до над 250 000 случая на рак, от които почти 100 000 са се оказали фатални.

Инцидентът в северна Украйна бе съчетание от дефектен дизайн и оперативна грешка, които създадоха смъртоносен радиоактивен облак. Реакторите на Чернобилската АЕЦ бяха спрени и по-късно извадени от употреба. №4 бе заграден с нестабилен бетонен пашкул.



#ядрена катастрофа

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"