Президентът на Непал на палатка

Президентът на Непал на палатка
A A+ A++ A

Президентът на Непал Рам Баран Ядав прекара нощта на палатка заради опасност от разрушения в официалната резиденция на държавния глава в случай на вторични трусове, предаде Индия ТВ, позовавайки се на източник от непалското правителство.

Резиденцията на премиера на страната също е получила значителни повреди.

По последни данни жертвите на силното земетресение в събота в Непал са 2263 души

Ранените са 5880. Заради продължаващите трусове столицата Катманду е без електричество, но има мобилна връзка.

Информацията е на говорителя на непалската полиция Кемал Сингх Бан.

В Индия властите съобщиха за 53 загинали. Според китайския печат трусът е убил 17 души в Тибет. Все още се издирват затрупани хора, както в Непал, така и в подножията на връх Еверест, където лавини затрупаха алпинисти. Броят на загиналите алпинисти се очаква да надхвърли 18 души. Над 40 алпинисти са ранени.

Вчерашното земетресение бе с магнитуд от 7,9 степен по скалата на Рихтер. Това е най-силното земетресение в Непал от 1934 г.

Последва серия от вторични трусове, най-мощният от които бе с магнитуд 6,6 степен. Днес близо 24 часа след първоначалния трус, отново земята на Непал се разтърси – магнитудът на новото земетресение е 6,7 по Рихтер. Този трус също предизвика нови лавини по склоновете на Еверест.

Сериозни разрушения има в столицата Катманду, включително рухнаха старинни храмове, както и историческата кула в центъра на Катманду, датираща от 19 век.

Продължава издирването на оцелели хора.

В Тибетския район са загинали 5 души засега, 13 са получили сериозни наранявания. Най-сериозно е пострадал тибетският окръг Шигадзе. Има разрушения в няколко селища. Прекъсната е телекомуникационната връзка, както и движението по автомагистралата от град Жангму за Непал.


#Непал #земетресение #президент

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"