Турция нарече "очерняне" декларацията на НС за арменския геноцид

Турция нарече "очерняне" декларацията на НС за арменския геноцид
A A+ A++ A

Турското министерство на външните работи в изявление характеризира декларацията на българското Народно събрание за арменския геноцид като "очерняне" на турската история.

В петък парламентът прие декларация, в която обаче терминът "геноцид" е заменен с "масово изтребление". С документа се признава избиването на над 1 милион арменци в Османската империя през Първата световна война.

Депутати от всички парламентарни групи с изключение на ДПС подкрепиха декларацията. Лидерът на ДПС Лютви Местан предупреди, че декларацията ще влоши отношенията ни с Турция.

В изявлението на турското външно министерство се казва, че декларацията е приета по инициатива на "ултранационалистическата, ксенофобска и расистка партия Атака, която се обявява и срещу евроатлантическите ценности“.

„Несъмнено това решение ще има негативни последствия за турско-българските отношения. Българският посланик в Анкара, който бе поканен в министерството, бе предупреден за това“, се казва в съобщението.

Българският премиер Бойко Борисов пристигна в парламента преди вота и се намеси в окончателния вариант на декларацията, като замени израза "геноцид“ с "масово изтребление“, посочва турската информационна агенция, цитирана от "Фокус".

#декларация #геноцид

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »