Броят на акушерите в България пада катастрофално

Броят на акушерите в България пада катастрофално
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

„Катастрофално се стопява броят на акушерите”. Това заяви в сутрешния блок на Нова телевизия в понеделник бившият министър на здравеопазването и акушер- гинеколог д-р Стефан Константинов.

„През 1980 година в страната са работили 7897 акушерки, през 2013 година акушерките вече са само 3276. През 1980 година лекарите в тази сфера са били 21 796, а към настоящия момент те са 28 937”, съобщи той. "Многото болници нямат и достатъчно персонал. В случая с акушерката тя е работила повече от регламентираното. 24 часа на работа за човек на 40 години е убийствено. Кодексът на труда го забранява", категоричен е той.

По думите му, според проучване 30% от медицинските сестри в България страдат от изключителна висока степен на burnout (синдрома на професионалното изпепеляване) и продължителността на работа увеличава вероятността такъв синдром да се развие.

„Голяма част от акушерките са превърнати в писари, които пишат документацията на НЗОК. Аз като лекар, колкото и да съм натоварен, когато се роди едно дете, това ми дава някакъв емоционален заряд, докато много от акушерките дори и това не могат да изпитат. Ниски са им заплатите, условията на работа не винаги са добри, взимат продължителни смени, това хронично ги изтощава”, заяви д-р Константинов.

„В определени моменти и аз съм се хващал, че не се държа достатъчно приятелски с пациентите поради някаква причина”, добави той.

 

#Стефан Константинов #акушерка

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"