Иран отново гледа към нас за доставка на газ чрез "Набуко"

Иран отново гледа към нас за доставка на газ чрез "Набуко"
Снимка: ЕПА/ БГНЕС
A A+ A++ A

Иранска медия съобщи в неделя, че страната отново може да е потенциален източник на природен газ за Европа чрез обширна международна газова мрежа, наречена проекта "Набуко". Агенцията "Mehr News" пише, че в българската столица София скоро са били проведени преговори между иранския посланик Абдула Ноурози и премиера Бойко Борисов. Срещата се е провела при затворени врата и на нея са присъствали също външният министър Даниел Митов, вицепремиерът по европейските фондове Томислав Дончев и министърът на енергетиката Теменужка Петкова. 

Според медията, фокусът на срещата е бил връщането на Иран в проекта "Набуко". Посланик Ноурози е представил специална оферта, при която Иран се ангажира да влезе в нов газов план с България. Офертата включвала идеята за създаване на нов хъб в България, който да задоволи нуждата от газ на Европа чрез внос от Иран.

Консорциум, начело с австрийската компания OMV, се цели в проекта "Набуко" за снабдяване на Европа с газ. Първоначалната идея е била Иран да бъде ключов доставчик в проекта. През 2008 година обаче, страната отпада от схемата, заради поредица от усложнения - най-важните от които са санкциите на САЩ.

Преговорите за участие в "Набуко" съвпадат с паралелен проект, който е цел на швейцарската компания EGL.

Интересът за внос на природен газ от Иран расте, защото в светлината на кризата в Украйна европейците са принудени да разчитат на руския газ. 

Еврокомисарят по енергетиката и климата Мигел Ариас Канете наскоро подчерта, че блокът търси бъдещи доставки на газ от Иран, за да се приключи зависимостта от руския газ, а скорошната ядрена договорка отменя санкциите върху страната от САЩ и повдига нови надежди сред държавите от Европейския съюз.

#Набуко #Иран #газ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"