Природозащитници организират поход за климата в София

Природозащитници организират поход за климата в София
Снимка: People's Climate March Bulgaria
A A+ A++ A

Природозащитни организации организират поход за климата в София на 15 май от 18 часа. Целта е да се привлече вниманието към промените, които засягат всички нас, и да се отправи ясно послание към нашите и световните политици, които ще се срещнат в Париж между 30 ноември и 11 декември 2015 г. по Рамковата конвенция на ООН по изменение на климата.

"Нужно е те да постигнат споразумение, което да е обвързващо и задължително за всички държави по света. Ако за пореден път такова споразумение не стане факт, сме заплашени от най-големите промени за хората и природата не само за нашето поколение, но и въобще в историята на човечеството", заявяват организаторите.

Като резултат от човешката дейност и зависимостта на нашите икономики от въглеродни енергийни източници (петрол, газ, въглища и др.) температурата на планетата се увеличава. Последиците от това увеличение в глобален мащаб са крайно неблагоприятни. Топенето на ледниците ще повиши нивото на световните океани. Това ще доведе до изчезването на цели островни крайбрежия. Драстично ще се променят количеството и разпределението на валежите от дъжд и сняг, ще се увеличи честотата на сушата и ураганите, половината от човечеството ще страда от недостиг на вода и на земя, която да бъде обработвана за поминък. Ефектът върху хората, особено най-бедните, ще е липса на препитание и загуба на традиционни територии. Това ще изостри конфликитите на регионално ниво и ще увеличи броя на хората, мигриращи и бягащи от природни и социални катастрофи.

В България също виждаме проявленията на тези негативни ефекти - голям брой наводнения, които отнеха човешки живот и унищожиха домовете на много хора. Горите ни са подложени на масови сечи, а честите градушки унищожават реколтата. Въздухът ни е сред най-мръсните в Европа, а големи замърсители са недосегаема собственост на олигарси.

#Зелените #климат #София

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Околна среда
Последно от Околна среда

Всички новини от Околна среда »