Налице е трайно влошаване на средата за сигурност, заяви Плевнелиев

Налице е трайно влошаване на средата за сигурност, заяви Плевнелиев
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Отбраната и въоръжените сили са стратегически приоритет на държавата. Членството на страната ни в организацията на Северноатлантическия договор е най-силната гаранция за независимостта, суверенитета и териториалната цялост на България. Това каза президентът Росен Плевнелиев по време на брифинга след края свикания от него Консултативен съвет за национална сигурност (КСНС). Темата му беше "Развитие на Въоръжените сили в контекста на актуалната среда за сигурност".

Налице е трайно и дълговременно влошаване на средата за сигурност, според Плевнелиев. Тези заплахи са близо до страната ни, предупреди той. Страната ни ще отговаря на изискванията на членството в НАТО и ЕС. Неосъвършенстването на въоръжението на една от членките на алианса, това се отразявало на целия съюз, според становището на КСНС.

След влизането ни в алианса през 2004 г. сме поели ясни ангажименти, добави държавният глава, който прочете документ за състоянието на Въоръжените сили. По него е постигнато широко политическо съгласие в рамките на КСНС, с изключение на БСП и Атака. Те не са част от решенията и документа, който приехме, добави президентът. Приетият план има за цел да повиши бойната готовност на нашите Въоръжени сили и да отразим заплахата, откъдето и да идва тя, каза Плевнелиев.

Препоръчваме на Министерски съвет да започне да работи по нов план за развитие на Въоръжените сили, заяви държавният глава. КСНС подкрепя принципа за ненамаляване на бюджета за отбрана и поетапно увеличаване на процента от БВП, който да се заделя за отбрана. Плевнелиев поясни, че планът на правителството ще се базира на програма, която ще бъде обсъдена и приета преди това в Народното събрание.

Препоръчваме спазване на план за ненамаляване на средствата за отбрана като процент от БВП и план за увеличението му. КСНС препоръчва и отбранителните способности да са съобразени със стандартите на НАТО, каза Плевнелиев. Той уточни, че модернизацията на армията трябва да стане в рамките на възможностите на държавата.

Намираме се в труден момент с много, рекордни вътрешни и външни кризи, коментира президентът.

БСП напуснаха преждевременно заседанието на КСНС при президента, тъй като не били съгласни с решението, с което се планирало да се излезе след заседанието. Червените не са склонни да приемат извеждането на един сектор като приоритетен пред всички останали.

#Росен Плевнелиев #КСНС #БСП #армия #НАТО

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"