Изчезналият българин в Непал е добре, намира се в палатков лагер

Изчезналият българин в Непал е добре, намира се в палатков лагер
снимка: Нова телевизия
A A+ A++ A

Изчезналият 26-годишен българин Александър Димитров, който от февруари е на стаж в Непал, е добре. Младежът от три дни се намира в палатков лагер в Непал, съобщава Нова телевизия.

Александър е успял да се свърже с майка си и да й обясни, че е жив и здрав. След земетресението той не е успял да се свърже с близките си и да ги успокои.

Тази сутрин притесненият му баща Христо обясни, че за последно се е чул със сина си в четвъртък. „Той е втори курс студент в холандски университет и е на стаж в туроператорска фирма в Непал. Не знам защо си избра тази дестинация, имаше и други възможности”, разказа бащата на момчето.

В същото време стана ясно, че още 18 наши сънародници са били в Непал, когато страната бе поразена от природната стихия. С трима от тях няма връзка, съобщава Би Ти Ви.

Част от хората са успели да се свържат с Министерство на външните работи, за другите са сигнализирали близките им.

Мъж и жена в района на труса са се свързали с посолството ни в Делхи и вече са на сигурно място. Наша сънародничка е в контакт с почетния ни консул в Катманду и търси начин да се прибере в България.

Групата от 12 алпинисти, които също са в Непал, са успели да се свържат с близките си и са ги успокоили, че са невредими.

Друга българка, която също е била в Катманду по време на земетресението, вече е успяла да напусне Непал.

МВнР и посолството на България в Делхи продължават да работят по всички получени сигнали за български граждани, които са се намирали на територията на Непал към момента на земетресението. Заради нарушените комуникации на място осъществяването на връзка с нашите сънародници е изключително затруднено. Към момента няма данни за загинали или ранени българи в Непал.

МВнР призовава всички, които имат информация за български граждани, които са в района на бедствието, да се свържат със Ситуационния център към външно министерство. Телефоните са: +359 2 948 24 04; +359 2 971 38 56.

На 25 април земетресение с магнитуд 7,8 по Рихтер удари Непал. Трудът е бил изключително плитък - на 2 км под земната повърхност, а епицентърът - близо до столицата Катманду.

Вторични трусове с магнитуд между 7 и 5 по Рихтер продължиха и следващите дни. До момента броят на загиналите е над 3200 души. Други над 6000 са пострадали.

Земетресението предизвика и лавина в планината, която затрупа част от базовия лагер под връх Еверест.

Това е най-опустошителното бедствие в Непал от 80 години насам. Смята се, че икономическите щети ще са около 5 млрд. долара.

#Непал #българин #Катманду #земетресение

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »