Картини от 30 до 16 000 лв. в първия салон на галериите, огромен интерес (СНИМКИ)

Картини от 30 до 16 000 лв. в първия салон на галериите, огромен интерес (СНИМКИ)
Снимки: Даниел Димитров, снимки на Вълчан Петров и на Слона - интернет.
A A+ A++ A

Картини от 30 лв. с размера на джобно календарче до колосалните за родните стандарти 16 000 лв. показа Салона на галериите, организиран за първи път от НДК в зала 6 и околните фоайета.

Продажбите не са особено големи, но много от галеристите признават, че за тях участието е било въпрос на престиж и възможност да ги видят повече хора, както е станало през почивните дни.

Повечето от посетителите бяха хора, които обичат изкуството и следят какво се случва, но нямат възможност да купуват, разказа Биляна Генова (на снимката долу) от "Натали". Галерията е една от най-дълго задържалите се в София - вече 20 години.

Ние залагаме най-вече на авторите - Елена и Николай Стоеви, Илияна Дончева, продължава Биляна Генова. Нашата цел беше хората да видят, че

в галериите има добро българско изкуство

Как се оцелява 20 години в българския хаос? Генова е категорична - трудно, но е нужна и помощ от държавата, но не финансова, а данъчни облекчения и стимулиране на изкуството, и разбира се - повече да се говори в медиите.

Разбира се, на салона има и

галерии, които не предлагат нито една картина за продан

какъвто е например случая с НБУ. Експозицията на частния ВУЗ представи изключително ценни произведения на фламандската школа и германска живопис.

Само НБУ и Британският съвет показаха чужди автори, всички останали галерии заложиха основно на утвърдени български имена от най-новото поколение - Лиляна Русева, Христо Кърджилов, Стефан Божков, Вежди Рашидов, Димитър Чолаков, Георги Трифонов, Захари Каменов, Спартак Дерменджиев, както и съвсем млади техни колеги.

Вълчан Петров (на снимката долу) е

най-скъпо продаваният автор

в салона. Негово платно бе обявено на цена от 16 000 лв.

Години наред салон на частните галерии с предимно софийски акцент се организираше на ул. "Шипка" 6 от СБХ. Сета амбицията на НДК е да събира на една място частни, общински и държавни галерии от цялата страна.

Тази година участват 27 галерии, като от НДК твърдят, че на още толкова е отказано поради липса на място. Затова догодина ще бъде отделено по-голямо пространство. Освен това, галериите са заявили отсега участие за Салон`2016.

Вижте още снимки от Салона:

Своеобразно продължение и акцент на Салона е ретроспективната изложба на Георги Божилов-Слона (1935-2001), която продължава до 12 май в НДК и е по повод 80-годишнината от рождението на големия български артист и майстор на четката (на снимката долу).

НДК, съвместно с НБУ, чрез неговия Център за българско-европейски културни диалози, събира на едно място едни от най-значимите творби на Слона, следвайки житейската му линия на развитие.

"Това е първото по-изчерпателно разкриване на изкуството на Слона - от абстрактните му произведения, които публиката разпознава добре и предшестващите ги през годините градски пейзажи, фигурални, асоциативно-метафорични композиции, интериори, ателиета, интимни портрети на негови близки приятели", обяснява Анжела Данева - изследовател на творчеството му и куратор на изложбата.

По думите й произведенията, които днес са собственост на държавните галерии и на частни колекционери в България и в чужбина, разкриват различните творчески десетилетия на художника, изпълнени с търсения, избистряне на идеи и отстояване на личен светоглед. Освен това, за първи път се показват ранни творби на големия творец, които досега не са излагани.

Материалът е подготвен от Даниел Димитров.

#НБУ #СБХ #Вълчан Петров #Георги Трифонов #Вежди Рашидов #Стефан Божков #Христо Кърджилов #НДК #художници #художник #картина #картини #галерия #галерии

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Култура
Последно от Култура

Всички новини от Култура »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници