Шарков: Няма нищо човешко в случая с битото бебе

Шарков: Няма нищо човешко в случая с битото бебе
снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

„Никога не съм си представял, че ще ми се наложи да говоря за един такъв проблем. Няма нищо човешко в една такава постъпка, в началото не можех да повярвам, че такова нещо може да се случи“. Това заяви зам.-министърът на здравеопазването Ваньо Шарков в ефира на Нова телевизия.

Той посочи, че недоумява как може извършител да е човек, който цял живот единствено и само е работил с деца.

„Колко дълго време си работил или каква заплата получаваш не е оправдание за една такава постъпка с дете. Няма нищо по-гадно от посегателството върху дете”, коментира д-р Шарков.

Според него в случая с пребитото бебе става дума за криминално престъпление. „Ние сме лекари и хората, които дават квалификации на нашата професия, имат друго образование", смята още той.

По отношение на самата болница, зам.-министърът посочи, че и инспекцията по труда и Изпълнителна агенция „Медицински одит” са санкционирали „Софиямед”.

Здравното заведение е създадено и открито през 2012 година. От тогава досега Изпълнителна агенция „ Медицински одит” е направила 11 проверки на тази болница. Шест от проверките са по сигнали на граждани. Констатирано е, че е извършен нерегламентиран транспорт до друго лечебно заведение. Има и установено неспазване на медицинските стандарти в няколко отделения на болницата. „Не съм чел всички доклади на „Медицински одит”, уточни медикът.

„Моето лично впечатление е, че в отделението е имало лош контрол”, коментира заместник-министърът на здравеопазването. „Графиците на всички лекари се изработват от шефа на клиниката, графиците на всички сестри се изработват от старшата сестра, утвърждават се от шефа на клиниката и се представят в РЗОК”, заяви д-р Шарков.

Според него в момента не може да има санкция „закриване на лечебно заведение”.

"Това, което се опитваме в момента да направим, е да разпишем текстове в закона, ако едно лечебно заведение получи две последователни отрицателни оценки, да му се отнема разрешителното за дейност“, заяви още д-р Шарков.

#Ваньо Шарков #бебе #акушерка #болница

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"