Великият Карерас с прощален концерт в София

Великият Карерас с прощален концерт в София
A A+ A++ A

Великият Хосе Карерас ще каже последно сбогом на родната публика с концерт на 3 декември в зала 1 на НДК.

Българските почитатели на тенора ще бъдат сред малкото щастливци в света, които ще могат да го видят на живо - за последен път, преди изпълнителят да се оттегли от музикалната сцена.

Жестът е по желание на самия маестро

който има специална връзка със страната ни и никога не е криел, че има много истински приятели у нас, съобщиха организаторите от "Жокер медия" и Moko Solution.

В програмата са включени най-популярните изпълнения от репертоара му, които през годините го наложиха като един от най-легендарните гласове на оперната сцена и не само. Диригент и този път ще бъде Давид Хименес, познат на българската публика от предишния концерт на Карерас през 2011 г. и от последвалите изяви с оркестъра на Софийската филхармония.

Името на сопраното, което ще участва, все още се пази в тайна

но организаторите разкриват, че тя също е звезда от световна величина, за която ще бъде чест да излезе на една сцена с един от легендарните "Трима тенори".

Билети вече се продават онлайн - на цени между 80 и 200 лв., а от 11 май - и на касите на НДК.

След турнето Карерас, който догодина навършва 70 години, ще прекрати активната си дейност на сцената, но ще продължи да работи в създадената от самия него фондация  за борба с левкемията.

 

Карерас е роден в Барселона, къде учи музика, а през 1970 г. започва професионалната си кариера в Grand Teatr del Liceu с „Набуко“ и „Лукреция Борджия“. Дебютира в най-престижните театри в света и на оперни фестивали,  включително на Миланската скала („Бал с маски“, 1975); Метрополитън, Ню Йорк („Тоска“, 1974); Сан Франциско опера („Бохеми“, 1973); Виенската Щатсопер („Риголето“, 1974); в Кралската опера в Лондон („Травиата“, 1974); операта в Мюнхен („Тоска“, 1974).

Работил е с най-прочутите оркестрови диригенти, между които Херберт фон Караян, Клаудио Абадо, Рикардо Мути, Лорин Маазел, Колин Дейвис, Джузепе Синополи, Джеймс Ливайн, Ленард Бърнстейн и Зубин Мета, и с изтъкнати  режисьори като: Франко Дзефирели, Луиджи Коменчини, Харолд Принс.

Репертоарът му включва над шейсет опери, сред които се открояват „Бохеми“, „Тоска“, „Вертер“, „Дон Карлос“,  „Кармен“, „Силата на съдбата“ и „Палячи“, „Любовен еликсир“ и „Бал с маски“.

Материалът е подготвен от Даниел Димитров.

#тенор #Хосе Карерас #концерт #музика

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Култура
Последно от Култура

Всички новини от Култура »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници