Излиза готварска книга на дядо Славейков с вкусотии и ракии от 1870 г.

Излиза готварска книга на дядо Славейков с вкусотии и ракии от 1870 г.
A A+ A++ A

„Готварска книга на Дядо Славейков” - първата книга с рецепти в България, написана от Петко Рачов Славейков и публикувана през 1870 г. в печатница „Македония” в Цариград. България тогава е все още част от Османската империя.

Подобно другите произведения на стожера на родната литература, и тази носи възрожденския дух и има за цел да съхрани традициите. По нея можеш да разбереш какво се е слагало на трапезата, какво са предпочитали да ядат българите по това време - най-вече заможните, и какви са заемките от турската кухня, оцелели и до днес.

Когато пише кулинарния си труд, Славейков е на 43 години. Той явно има особено отношение към храната, тъй като

всеки детайл е внимателно обмислен

Според него всяко нещо е важно - не само продуктите и реда на поставянето им в тигана или тенджерата, а и как точно се избират, как трябва да изглеждат, къде могат да се намерят най-добрите и  дори как се хващат в ръка.

Говеждото месо, например „когато е прясно, зрънцата му се виждат и стои някак си червеникаво, а тлъстината му бие  на жълто. Кравешкото око стои малко по-стегнато и тлъстината му стои възбяла. Кога видиш месо да е тъмночервено и стегнато и по тлъстината му да има ципа, това показва, че или месото е вето и старо, или е от пустал добитък. Ако  месото като го понатиснеш с пръст се издига и си иде на мястото скоро, то показва, че е добро и прясно, ако ли си  остава мястото на пръста втрапено, то е старо”.

Цветистият език на Славейков е напълно запазен

„Въобще, гъби, които имат добра миризма, са добри, а тези, които вонят, са лоши. Поръси малко сол на опакото на  гъбата, ако стане жълта - мръсница е, ако ли почернее - добра е. Булото на лошите е пирпиляво и белизняво, като ги отрежеш - посиняват, а булото на добрите е червеникаво и дръжката им е бяла и корава”, съветва писателят.

От книгата можем да разберем

как се прави сливовица

но и по-екзотичните портокалова, карамфилова и лимонова  ракия, дори такива с маточина, джоджен, липа.

Дядо Славейков е сметнал за нужно да даде съвети и как да се оправи развалено вино или да се направи от бяло  черно и обратно.

Според книгата му може да се прави вино от праскови, сливи, стафиди, черници, круши, ябълки и бъз. В отделна  глава е вкарана бирата, която писателят нарича пиво.

#книга #Петко Славейков #Петко Рачов Славейков #Славейков #рецепти

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Култура
Последно от Култура

Всички новини от Култура »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"