НАТО увеличава силите за реагиране от 13 000 на 30 000 души

НАТО увеличава силите за реагиране от 13 000 на 30 000 души
Йенс Столтенберг Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

НАТО ще удвои числеността на силите за реагиране от 13 000 до 30 000 военнослужещи. Причината са новите предизвикателства, пред които е изправен Алиансът, съобщиха от пресцентъра на НАТО.

"Налюдаваме радикално изменила се обстановка в сферата на сигурността в Европа", заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг в разговор с португалския външен министър Руи Машете, като обвини Русия, че е нарушила международните норми със своите "агресивни действия срещу Украйна".

Той коментира, че в Европа се създава допълнителна групировка от сили за бързо реагиране с численост от 5000 войници.

В началото на април Русия реагира на увеличаването на военното присъствие в Европа и по-специално в източната част. Увеличаването на силите на НАТО в Източна Европа е безпрецедентно опасна стъпка, нарушаваща споразуменията на Алианса с Русия, коментира говорителят на руското външно министерство Александър Лукашевич, коментирайки готовността на Румъния да разположи техника на НАТО на своя територия.

"Увеличаването на силите на НАТО на източния фланг, или както сега го наричат, в "крайфронтовите държави", е безпрецедентно опасна стъпка, която нарушава всички мислими и немислими споразумения и главно основополагащия акт Русия-НАТО, който е валиден и в момента", коментира Лукашевич.

#Алиансът #НАТО #Европа

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"