Официално от Външно: Няма информация за българи на борда на задържания кораб

Официално от Външно: Няма информация за българи на борда на задържания кораб
Корабът „Мерск Тигрис“
A A+ A++ A

До този момент няма официална информация от нашите хора в Техеран, че на борда на задържания в Иран кораб е имало български граждани. Това съобщи пред медиите в Министерски съвет говорителят на Външно министерство Бетина Жотева.

"Още снощи, когато се е появила информацията в медиите, нашият посланик е осъществил връзка с всички компетентни ирански органи по веригата включително и с посолствата, които са описани в медийните публикации. Досега няма потвърждение от официалните ирански власти, че на борда на този кораб е имало български граждани", каза Жотева.

Тя обясни, че има

информацията, че капитанът на кораба е българин, е от ирански медии

но все още не се знае дали официално е така.

"Нашият посланик в Техеран е в постоянна връзка с иранските власти, с колегите си от другите посолства и засега няма нищо тревожно. Доколкото разбирам от последните грами, които получихме от посолството, според официалната иранска агенция ИРНА корабът е бил задържан, защото граничният патрул на Иран е забелязал нещо съмнително в него. Но те не смята, че ще има някакъв много голям проблем с това и

корабът скоро ще бъде пуснат", поясни говорителят на Външно

За плаващия под флага на Маршалските острови кораб, който бе задържан в иранското пристанище Бандар Абас във вторник, излезе информация, че има и българи. Твърдеше се, че сред 24-членния екипаж на кораба има моряци от България, Великобритания, Румъния и Мианмар, а капитанът е българин. Корабът "Мерск Тигрис", плаващ към иранския остров Ларак, бе задържан докато е бил в Ормузкия проток.

#МВнР #кораб #Иран #българи

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »