Ориета Капони: Венецуела ще подаде ръка на САЩ, ако зачитат суверенитета ни

Ориета Капони: Венецуела ще подаде ръка на САЩ, ако зачитат суверенитета ни
Посланикът на Венецуела Ориета Капони
A A+ A++ A

Н.Пр. Ориета Капони е посланик на Боливарска република Венецуела в България от 9 октомври 2014 г. Завършила е философия през 1976 г. През 1983 г. прави специализация с докторска степен по „Политическа философия” в Университета на Отава, Канада. Оновните теми, които изследва са критика на неолиберализма, държавното управление, демокрацията и социализма.  Говори испански, италиански, английски език. Била е ректор на Боливарски университет на Венецуела (2004-2005), генерален директор  на Института по криминалистика (2008- 2009 г.), член на Националния съвет  на Служба  Полиция (2008), генерален директор на Дирекция  „Азия, Близък  Изток и Океания”, МвНР  (2012-2014).

- Г-жо Капони, президентът на САЩ Барак Обама е твърдо решен да отмени икономическото ембарго срещу Куба и обяви, че отношенията между Вашингтон и Хавана ще бъдат поставени на различна основа? Куба е ваш съюзник, как оценявате промяната на отношенията й със САЩ? Възможно ли е Хавана да промени политическия си курс?

- Изключително сме доволни, че САЩ ще отменят ембаргото срещу Куба, което причини толкова много страдание на кубинския народ. От победата на президента Уго Чавес на президентските избори през 1998 г., венецуелското правителство  настояваше за отмяна на несправедливото ембарго срещу Куба пред всички международни форуми. Нашият силен и стратегически съюз с Куба е все по-мощен и се основава на уважение, солидарност и приятелство между двата народа и двете правителства.

- Вярвате ли, че е възможно затопляне на отношенията между САЩ и Венецуела?

- Въпреки превратностите, някои възходи и падения и постоянната медийна война срещу политическия процес и социалните промени у нас, Боливарска република Венецуела поддържа политически отношения на голяма почит и уважение към другите страни. Венецуелското правителство насърчава мира и е в готовност да установи отношения с всички правителства на основата на пълно зачитане на самоопределение на народите и справедливо икономическо сътрудничество. Няколко пъти президентът Уго Чавес и след него президентът Мадуро са подавали ръка на правителството на САЩ за диалог и подобряване на отношенията. За да се случи това имаме предварително условие - да признават и зачитат независимостта и суверенитета на страната ни.

- Как виждате съотношението на силите в Южна Америка?

- На срещата на върха на двете Америки, проведена на 10 и 11 април в Панама, правителствата на Венецуела и на страните от Латинска Америка и Карибския басейн, показаха, че вече не обслужват  имперски интереси и не изпълняват чужди  заповеди. На VII-та среща на върха на страните от Северна и Южна Америка, народите от региона показаха, че са суверенни държави като отхвърлиха декрета на САЩ срещу Венецуела. На това събитие всички участници се изправиха като един, говорейки на един език и казаха: "Ние не приемаме, нито позволяваме каквото и да било имперско управление".

Позицията на страните от Латинска Америка и Карибския басейн е историческа, защото за първи път тези страни имаха собствена уникална позиция, съгласувана помежду им.

Блокът от 33 страни, които съставляват CELAC - Общността на латиноамериканските държави и Карибския басейн, се засили след срещата в Панама.

- Как ще коментирате обвиненията от страна на опозицията към приближени до президента Николас Мадуро в корупция в големи размери?

- След  победата на президента Чавес през 1998 г., опозицията отново отправи подобни обвинения срещу хора от най-близкото му обкъжение. Сега тази история се повтаря и обвиненията са срещу приближени на президента Николас Мадуро. Отправят обвинения, но не представят никакви доказателства.

За 16 години развитие на Боливарския процес, когато е разкриван случай на корупция на длъжностно лице, са били предприемани всички законови мерки и замесеният в корупция е изпитал цялата тежест на закона. Разбира се, представени са доказателства. Лидерите на опозицията се оплакват, че когато се повдигне обвинение срещу техен представител, това е политическо преследване от страна на правителството.

- Съвсем скоро пред една българска телевизия, заявихте, че медиите у нас винаги тиражират отрицателни новини за Венецуела и рядко Ви търсят за коментар. Според Вас, това дължи ли се на външната политика на страната ни?

- Медиите в България предават новините, излъчени по големите международни канали, в големите световни медии. За съжаление Венецуела е обект на огромна чужда намеса и непрекъснат тормоз. Медиите - частните национални, международните и социалните мрежи, постоянно са заети да предават какво се случва или не се случва във Венецуела. Те съобщават вътрешни или чужди новини без посочен източник и точност, само и само да подкопаят имиджа на страната.

- Какви са отношенията между България и Венецуела в момента? Има ли съвместни програми и проекти, по които да работим?

След 40 години официални дипломатически отношения, двустранните отношения между двете страни остават верни на принципите на равнопоставеност на държавите, взаимно уважение на суверенитета и териториалната цялост, без агресия срещу други страни, ненамеса във вътрешните работи на други държави и на мирното съвместно съществуване на народите.

Положените усилия на двете правителства доведоха до съставянето  на общо 37 документа, от началото на нашите отношения през 1974 г. Отношенията ни се задълбочиха след като пред 2002 г. подписахме Меморандум за разбирателство за създаване на съвместната междуправителствена венецуелско-българска комисия. Този документ позволи сътрудничество в различни области.  България и Венецуела взаимно подкрепят кандидатурите си в международни форуми и членство в организации.  

Предвид изложеното по-горе, възможно е и е важно да активираме споразуменията в процес на договаряне и задълбочаване на отношенията чрез дипломация на уважението, признанието и правото на народите на самоопределение.

България е предоставила значителна подкрепа в подготовката на наши атлети от различни области на спорта и това е сфера, в която могат да бъдат подписани още споразумения.

Нашата краткосрочна цел е реализирането на V Заседание на смесената българо-венецуелска комисия за търговско, икономическо, промишлено, научно-техническо и културно сътрудничество. За да реализираме тази цел обаче следва  да определим различните области на възможно сътрудничество със споразумения и подписани документи в областта на науката и технологиите, икономиката, образованието, енергетиката, правораздаването и инфраструктурата, което ще бъде в интерес и на двете страни.







Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Интервю
Последно от Интервю

Всички новини от Интервю »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"