Автогооооооооооооол!

Автогооооооооооооол!
A A+ A++ A

Никой, никога, по никакъв начин не можеше да очаква това шоу - на живо предаване как полиция окупира телевизионно студио и се опитва да спре излъчване. Защо? Ами защото телевизята има дългове (все едно другите нямат, и не само телевизии) и те трябва да бъдат върнати!

Връщаме се през 70-те в Чили, в Португалия, в Гърция, в Африка… Не, не е възможно, вероятно, това което съм видял е било сън, лош, грозен, абсурден и невероятен сън.

Но да слезем на земята. Не беше сън!

И най-елементарната аритметика сочи, че една спряна телевизия е хиляди пъти по-евтина от една работеща и нито един сървър, компютър, камера или каквото и да е там друго “желязо” не може да върне никакви пари на нито един длъжник. Това означава, че този, който е искал да вкара “гол” на някого, в нечия врата и за нечий политически или бизнес “отбор”, на практика вкара един огромен автогол.

Не на себе си, не на някой друг.

На България. Завинаги!

Оставям настрана в тези няколко реда арогантното и безобразно държане на полиция, синдици, съдебни изпълнители и всякакви други случайни хора към журналистите и служителите на ТВ7, между другото през последната година една изключително премерена и професионална телевизия. Ще преглътна някак си и темата за свободата на словото, като майка на всички свободи в модерната демокрация. Въпреки че е много трудно за преглъщане. Дори ще се опитам да забравя този явен акт на отмъщение на дребно, кой знае от кого и кой знае срещу какво.

Това, което обаче наричам автогол, с това много дълго, запомнящо се и много тревожно “о” са кадрите, които вече всички международни телевизии излъчват.

Не мога да си представя за секунда какво биха си помислили чуждите зрители при тази картина, просто не мога. И понеже значителна част от живота на всички ни - особено на колегите от PR бизнеса - премина да доказваме колко прекрасна държава е България, как ние българите сме амбициозни, добре мотивирани, образовани и супер интелигентни европейци (което си е точната истина и винаги бих я повтарял), сега точно този автогол, точно тези грозни и абсурдни кадри ни отнеха и малкото аргументи, които имахме да докажем това.

Няма сила на света, която да убеди човек, видял тези кадри, на който и да е континент, че България е демократична държава. Милиони долари, стотици милиони да изсипем за реклама в чужбина - туристическа, инвестиционна и образователна, няма да могат да изтрият този срам от лицето на България, която така обичаме и ценим.

И точно този срам въведе нова дума в българския език.

От имидж, малкият и крехък, която имахме пред света, вече имаме друго.

Имаме нямидж.

#ТВ7

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Гледна точка
Последно от Гледна точка

Всички новини от Гледна точка »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"