Космическият кораб "Прогрес" стремително пада към Земята

Космическият кораб "Прогрес" стремително пада към Земята
Снимка: ЕПА/ БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Товарният космически кораб "Прогрес М-27М" е извън контрол и започна да пада към Земята. Апаратът се върти неконтролируемо и ще бъде изведен от орбита в периода 5-7 май, след което ще изгори в плътните слоеве на атмосферата, съобщи ТАСС, цитирайки пресслужбата на Роскосмос.

Последните два опита да се установи връзка с него обаче са пропаднали, предаде Интерфакс. Според източник от Центъра на управление на полетите апаратът не реагира на командите и продължава да се върти около собствената си ос.

Според експертите, корабът не представлява никаква заплаха за Международната космическа станция заради съществената разлика във височината на орбитите на двата обекта. "Понастоящем се води контрол на бордовите системи на кораба. Специалистите на Роскосмос контролират орбитата на "Прогрес" и своевременно ще съобщават за развитието на събитията", се казва в прессъобщението.

Отломките на "Прогрес" не би трябвало да долетят до Земята при неговото изгаряне в плътните слоеве на атмосферата, заяви първият заместник на главния конструктор на РКК "Енергия" Владимир Соловьов. Той допълни, че над коя държава корабът ще изгори, ще стане ясно едва няколко дни преди падането му.

Причината за случилото се според експертите е в третата степен на ракетата, извела кораба на околоземна орбита. Именно тя е отвела апарата на траектория, доста над предвидената. Не е известно защо е възникнало и силно въртене около собствената ос.

 

#космически кораб #Прогрес

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници