Просвета и върховенство на закона - съставките за успеха, сочи Плевнелиев

Просвета и върховенство на закона - съставките за успеха, сочи Плевнелиев
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Президентът Росен Плевнелиев разкри коя е рецептата за успех на България. Това се случи преди заседанието на Съвета по образование и наука към Президентството на тема „Качество на образованието и пазар на труда" в четвъртък. Той посочи образованието като тотален приоритет на България, който е зададен не от президента, не от вицепремиерите, а „от българските революционери, от българските будители, от българските възрожденци". Плевнелиев призова да си спомним надписа на всяко училищно знаме в годините след Освобождението - „Чрез просвета за България".

Това е универсалната рецепта, ако се вайкаме и се чудим накъде да тръгнем, решението е ясно и категорично - просвета и върховенство на закона. Когато постигнем тези две неща, ще бъдем най-добрите, уверен е президентът.

Преди старта на заседанието Плевнелиев, трима вицепремиери - Румяна Бъчварова, Имайло Калфин и Томислав Дончев, министри, депутати и председатели на парламентарни комисии застанаха рамо до рамо за подписването на Споразумение за създаването на Тематичен фонд за изпълнение на проект „Швейцарска подкрепа за въвеждане на принципите на дуалното обучение в българската образователна система".

Наличието на толкова важни лица при подписването е ясна заявка за приоритет, зад който застават водещи министерства с важни функции по пътя на качественото образование в България. Когато трима вицепремиери присъстват, това е ясна заявка на правителството, което е посочило образованието в програмата си като важна и спешна задача за решаване, разтълкува броя на високопоставените гости Плевнелиев.

Той разкри и рецептата на Швейцария за нулева младежка безработица - дуално образование, където не всеки трябва да е висшист, но всеки има своя хоризонт за развитие и получава възможност за реализация, защото, освен знания, получава и умения. Това споразумение е заявка, че България е на прав път, оптимистичен е Плевнелиев.

Швейцарският посланик у нас Денис Кнобел пък очерта като много важна политическата воля на българското правителство и на парламента, за да има такива промени. Ние ги желаем, защото искаме България да има образователна система, която е по-пряко насочена към потребностите на частния сектор, трябва ни комбинация от професионални училища и обучение в частния сектор. Всички страни трябва да обединят своите усилия, настоя посланикът. Той уточни, че за целта се работи и с Швейцарската стопанска камара, която ще осъществи връзката с частния сектор. Добър път на това пилотно сътрудничество, пожела на страната ни Кнобел.

В по-минорен и „приземен" тон премина изказването на вицепремиера по евросредствата Томислав Дончев, който отбеляза, че лесно се подписват такива споразумения. Днес е моментът да напомним, че преди да се стигне до подписа, са полагани усилия години назад. След този подпис ще има да полагаме усилия още пет години и това е по-трудната и предизвикателна фаза, подчерта той.

По думите му, ако приемем, че средствата са осигурени, тук идва голямото предизвикателство да превърнем парите в резултат. Трябва да променяме системата, което е трудно и предизвикателно и включва различни институции. Най-предизвикателно е да спечелим бизнеса, смята вицепремиерът.

#Росен Плевнелиев #президент #Швейцария #Томислав Дончев #Румяна Бъчварова

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »