Шефът на „Служба за защита на природата“ да подаде оставка за съсипване на Черноморието, настояват от РБ

Шефът на  „Служба за защита на природата“ да подаде оставка за съсипване на Черноморието, настояват от РБ
Снимка: 4coolpics.com
A A+ A++ A

Нашумелите казуси с къмпинг „Юг“ в залива Корал и незаконния строеж в Природен парк „Странджа“ до Синеморец извадиха наяве серия от закононарушения и лоши практики, които са мултиплицирани по целия бряг – липса на кадастрални карти на дюните, липса на цифрова карта на защитените територии и незаконна „приватизация“ на терени публична собственост, както и незаконно блокирани процедури за обявяване на нови защитени територии. Това се казва в позиция на Реформаторския блок за спасяване на българското Черноморие.

Реформаторите подкрепят действията на министъра на регионалното развитие Лиляна Павлова и на министъра на околната среда и водите Ивелина Василева за спиране на незаконните строежи върху крайбрежните плажове и дюни. Те настояват за разследване на незаконната приватизация на защитени територии и за цялостно решаване на проблема с опазване на уникалната ни природа. За да се случи това виновните длъжностни лица в министерства, областните администрации и общините трябва да бъдат наказани.

"Всички тези проблеми ни дават основание за искане на оставката на директора на Дирекция „Национална служба за защита на природата“ инж. Михаил Михайлов, посочен от Комисията по досиетата като съдържател на явочна квартира под псевдонима „агент Липа“, за цялостен дългосрочен провал на държавните ангажименти за опазване на природата на Черноморието", се казва в позицията.

Друго изискване е установяването на наличието на дюни по Черноморското крайбрежие да се извършва от комисии от учени от БАН и Висшите училища, които включват геолози, геоморфолози, специалисти по почвознание, ботаници и други с цел избягване на повърхностното и конюнктурно решаване на проблема. Също така Министерство на околната среда и водите да направи цялостен анализ на всички сделки с частни лица, при които е правен опит да се преотстъпи собствеността върху дюни, вследствие на което да си върне реалното владение върху тези територии и да осигури възстановяването им в състоянието, което са имали преди извършването на строителни дейности.

#Михаил Михайлов #Лиляна Павлова #Ивелина Василева #Черноморие #Черноморието #Реформаторския блок #РБ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »