Плутон вероятно има ледена "шапка" на полюсите, но без пингвини

Плутон вероятно има ледена "шапка" на полюсите, но без пингвини
снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Първите детайлни изображения на повърхността на Плутон от сондата на НАСА „Нови Хоризонти“ разкриват възможността да има ледена шапка на полюсите на планетата-джудже.

18 снимки са били направени от 12 до 18 април. Те са били заснети докато сондата е била на различна дистанция от Плутон, като най-далечната е била на 111 милиона километра, а най-близката на 104 милиона километра
 
Поради голямата отдалеченост от Земята много малко е известно за Плутон. Досега учените не бяха изучавали в детайли неговата повърхност. Данните от „Нови Хоризонти“ обаче внасят известна яснота. Сондата е първият обект, изпратен от хората, който се е доближавал толкова близо до Плутон.

"След това пътуване повече от девет години в космоса е зашеметяващо да видите Плутон. Буквално една точка, която се вижда от Земята да се превърне в истинско място пред очите ви", коментира Алън Стърн от „Нови Хоризонти“, "главен изследовател в Югозападния изследователски институт в Боулдър, Колорадо. "Тези невероятни снимки са първите, в които можем да видим подробности за Плутон, и те вече ни показват, че Плутон има сложна повърхност."

На новите изображения, направени с камерата на „Нови Хоризонти“ са показани Плутон и неговият най-голям спътник Харон как се въртят около оста си на всеки 6,4 земни дни. Вижда се само единия полюс на Плутон, тъй като планетата-джудже се върти на едната си страна.

 

 

#Плутон

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"