Иранският посланик у нас потвърди: Възраждането на „Набуко“ е обсъждано с Борисов

Иранският посланик у нас потвърди: Възраждането на „Набуко“ е обсъждано с Борисов
снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Иранският посланик у нас Н. Пр. посланик Абдоллах Норузи потвърди, че са водени разговори страната отново да бъде потенциален източник на природен газ за Европа чрез обширната международна газова мрежа, по-известна като проекта "Набуко". На запитване от Новините във връзка с информация на ирански медии за евентуално изграждане на българско-ирански газов хъб, Норузи посочи, че подновяването на вече изоставения проект за газопровод е бил сред обсъдени те теми.

„Една от предложените теми беше темата за възраждане на газопровода „Набуко“, която имайки предвид идеята на уважаемия министър-председател на република България относно създаване на газов хъб в България, може да бъде от голяма важност.

Това, че осигуряване на сигурността на енергийните доставки е една от основните грижи на Европейския съюз, ние считаме, че един от пътищата за диверсификация на газовите доставки е използването на газопровода „Набуко“ и с партньорството на Ислямска република Иран“, уточнява дипломатът.

Той посочва още, че на срещата министър-председателят Бойко Борисов е бил придружен от вицепремиера, външният министър и министърът на енергетиката.

Според посланикът, ако проектът „Набуко“ бъде възроден и Иран стане част от него, то той може да повиши капацитета си от 12 млрд. кубически метра до поне 70 млрд. кубически метра.

„Дипломатически отношения между Ислямска република Иран и Република България имат 117 годишна история....За съжаление, поради нестабилността на правителствата в рамките последните две години, не успяхме да се възползваме от този потенциал за развитие на сътрудничеството между двете страни.“, коментира още посланикът.

Той добавя, че от началото на своя мандат е споделил един икономически пакет с цели  за развитие на отношенията между двете страни. В този пакет са включени сътрудничество в области като туристическата индустрия, възстановяване на изоставените и полу-активните рафинерии, сферите на нефт и газ, транспортът и земеделието.

Първият вариант на проекта „Набуко“ е предложен през 2002 г., с участващите страни (които през 2009 г., подписват междуправителствено споразумение), в това число Турция, Румъния, България, Унгария и Австрия. Въпреки това, идеята е изоставена през 2013 г., тъй като Азербайджан, основен източник на газ за проекта, става част от Трансадриатическия газопровод, а  някои европейски държави се ориентират към Газпром и Южен поток.

Иран беше предложен като възможен източник на газ за проекта „Набуко“, но международните санкции, наложени върху ядрената програма на страната направи идеята неприемлива.

Един скорошен пробив в 5 + 1 ядрените преговори (с участието на петте постоянни членки на Съвета за сигурност на ООН, Германия и Иран) даде надежди на Техеран, че санкциите може да бъдат спрени и да се разхлаби икономическото изолиране на Ислямската република.

Иран втората страна по големина на запаси от природен газ в света след Русия и е сред най-добрите световни производители на газ в последните десетилетия.

„Имайки предвид последните преговори между Ислямска република Иран и Групата 5+1 и обещаващия резултат от тези преговори и отпадането на препятствията за присъствието на Ислямска република Иран в този газопровод, ние желаем с присъствието си да подарим сигурност и диверсификация на енергия на скъпия български народ и Европейския съюз“, завърши посланикът.

От своя страна, правителството на България сега търси алтернативни източници на газ, след като Южен поток бе изоставен през декември миналата година. Премиерът Борисов многократно е предлагал да бъде построен хъб на брега на Черно море, където газ от Русия, Азербайджан или друг източник може да бъде доставян и за останалата част от Европа.

По-рано Русия потвърди ангажимента си за така наречения проект "турска поток", който ще заобиколи България чрез осигуряване на газ за Турция, Гърция и, евентуално, Македония и Сърбия.

#Иран #Набуко #газ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"