Ново клане: "Ислямска държава" екзекутира 300 пленници

Ново клане: "Ислямска държава" екзекутира 300 пленници
Снимка: ЕПА/ БГНЕС
A A+ A++ A

Около 300 пленници язиди са екзекутирани от радикалните бойци на "Ислямска държава", съобщи Би Би Си, като се позовава на информация от партията на язидите. Масовото зверство е извършено в Северен Ирак, близо до град Тал Афар, в петък.

Съществуването на тази малка кюрдска етно-религиозна общност днес е под заплаха, след като хиляди язиди бяха принудени да напуснат земята на предците си поради офанзивата на сунитите джихадисти, които ги смятат за поклонници на дявола.

Най-голямата част от язидската общност се намира в Ирак (между 100 000 и 600 000 души според различните оценки). В Ирак язидите са съсредоточени основно в северната част на страната. Няколко хиляди язиди живеят в Сирия, Турция, Армения и Грузия. Повечето от тях са бедни селяни и пастири.

Язидите имат също така големи общности зад граница. В Германия има около 40 000 язиди.

Междувременно бойци на радикалната групировка разпространиха видео запис, на което тийнейджър екзекутира мъж в Северен Ирак. На записа момчето, което говори арабски, стреля няколко пъти с пистолет в мъжа. Екзекуцията е извършена в Северен Ирак. Според компанията SITE Intelligence Group, която следи публикациите на ислямисти, юношата е екзекутирал "предполагаем шпионин".

#ислямска държава #Ирак #язиди

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"