Сливат 10 болници, ще спестят 4-5 млн. лв.

Сливат 10 болници, ще спестят 4-5 млн. лв.
A A+ A++ A

Сливането на около 10 болници ще освободи близо 500 души от администрацията, парите за които ще отидат към лекарите и пациентите. Това обясни пред БНР зам.-министърът на здравеопазването Бойко Пенков по повод отстраняването на директора на болница "Св. Иван Рилски" д-р Дечо Дечев.

Финансовият ефект от фонд "Работна заплата" според него ще бъде към 5 милиона лева плюс още около 2 милиона за издръжка.

"Министър Москов събира чета, за да може да направи много тежки промени, които трябва да се извършат, защото в докладите на Европейската комисия (ЕК) постоянно се посочва, че болничното здравеопазване е нискоефективно и неефикасно. Трябва да се направят максимални усилия тези заключения на ЕК да прекъснат", каза Пенков.

Д-р Дечев смята, че е уволнен, защото е критикувал и се противопоставя на административните реформи в болничните заведения. "Ако причината за моето махане е бъдещото обединение, защо съм единственият, който е махнат сега?", казва още Дечев. "Защо на мое място се назначава нов директор? По никакъв начин обяснението не кореспондира с реалността", добавя той.

Бойко Пенков защити решението на министъра на здравеопазването Петър Москов като каза, че с реформата в здравеопазването тепърва ще се създава структури в системата и там ще има място за такъв специалист като д-р Дечев. Пенков отхвърли твърденията на Дечев, че сливането на болници цели извършването на подмолната им приватизация. "Изключено. Никой не може да ги продаде под масата или тихичко зад вратата", коментира той.

За малтретираното бебе Никол и претовареността на акушерката зам.-министърът посочи, че от началото на годината жената е работила над 240 часа месечно при законово ограничение от 160.

По думите му преди около 30 години акушерките в България са били към 8 300 – 8 400, а сега са към 3 300. "Виждате какъв огромен недостиг на кадри имаме. И вероятно това се случва и на много други места", предполага той.

Пенков заяви, че не е имало такъв проблем в болница "Софиямед", докато той я е оглавявал, но "в момента ситуацията е по-критична и професионалната миграция между болниците е по-засилена". По негово разпореждане в момента се събира информация в кои болници с предимно държавно участие липсва наблюдение. Целта е да се създадат условия и майките да могат да наблюдават децата си.

#болници #реформи

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »